De toekomstige Rode Duivels: Fedde Leysen treedt in de voetsporen van Jan Vertonghen

Sport | In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Fedde Leysen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij de Rode Duivels hebben ze geen overschot aan linksvoetige verdedigers. Arthur Theate was tijdens de vorige interlandperiode samen met Jan Vertonghen de enige linkspoot in de defensie. Op de flank staat er met Maxim De Cuyper een jong talent op de deur te kloppen. Er is in de schaduw echter nog een jong talent dat een goede progressie doormaakt.

Veel interesse

Bij PSV hebben ze met Fedde Leysen een 19-jarige Belgische linksvoetige speler in de rangen. De jonge Belg komt er uit voor het tweede elftal van de Eindhovenaren, die in de Nederlandse tweede klasse voor de dag komen. Leysen is daar een vaste waarde en wordt er afwisselend uitgespeeld als linkerflankverdediger en als centrale verdediger. Hij maakt een goede evolutie door. PSV wil het aflopende contract van Leysen, die in 2019 werd weggeplukt bij Oud-Heverlee Leuven, graag openbreken. Belgische en Nederlandse eersteklassers liggen echter op de loer. Er zal weldra meer duidelijkheid komen over zijn toekomst.

Leysen is een fysiek sterke verdediger met een goede basistechniek. Hij werd al eens vergeleken met een Belgische legende. “Ik word veel met Jan Vertonghen vergeleken omdat ik ook graag voor de voetballende oplossing kies. Hoewel ik 1,90 meter groot ben, ben ik zeker niet traag”, liet hij in 2020 noteren bij Het Nieuwsblad.

Op de radar van Roberto Martinez

Leysen staat voor een belangrijke fase in zijn carrière. Kan hij zich doorzetten bij PSV, waar Ruud van Nistelrooy de trainer is van het eerste elftal, dan ligt de weg naar de nationale ploeg helemaal open. De voormalige topspits van onder meer PSV, Real Madrid en Manchester United kent Leysen maar al te goed, want hij was voordien al zijn coach bij de jeugd. Van Nistelrooy durft jongeren brengen en bewees dat al met dat andere Belgische toptalent, Johan Bakayoko. De huidige trainer van het eerste elftal van de Nederlandse topclub haalde Leysen dit seizoen al een aantal keren bij de selectie. Zo haalde hij tegen NEC, FC Volendam en Ajax drie keer de wedstrijdselectie. Een debuut bij het eerste elftal zat er echter nog niet in.

Leysen maakt momenteel deel uit van de U19 van België, maar Jacky Mathijssen houdt hem zeker in de gaten voor de beloftenploeg van België. Ex-bondscoach Roberto Martinez liet eind 2021 de naam van Leysen vallen als toekomstig Rode Duivel. "Zeno Debast en Fedde Leysen van PSV zijn speciaal maar ze zijn respectievelijk 17 en 18 jaar...", liet hij in oktober 2021 weten. Leysen stond toen al op de radar en gaat hij zich vanaf komend seizoen misschien in de kijker spelen van Domenico Tedesco?

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top