België al zeker van een Champions League-winnaar in 2023

Sport |

Dankzij de kwalificatie van Manchester City en Inter Milan op woensdagavond is België nu al zeker dat er op 10 juni in Istanboel een landgenoot met de CL-beker staat te zwaaien. Want met ook AC Milan en Real Madrid heeft elke halvefinalist in deze editie wel een Belg in de rangen lopen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Man City hield al bij al makkelijk stand in München tijdens de return van deze finale avant la lettre in de kwartfinales van de Champions League. Bayern kwam na een 3-0 pandoering in de heenwedstrijd niet verder dan een 1-1 in eigen huis. Voor City scoorde de onvermijdelijke Haaland op pass van Kevin De Bruyne. Ook Inter -met Romelu Lukaku weliswaar 75 minuten op de bank- speelde gelijk in zijn terugwedstrijd tegen Benfica (3-3) en verzekert zich van een stek in de halve finales.

Op dinsdag mocht het Real Madrid van Thibaut Courtois en Eden Hazard al een ticketje boeken voor de volgende ronde. Daarin wacht Man City, een topaffiche met twee favorieten voor de titel. Aan de andere zijde van de tabel treffen stadsgenoten AC Milan en Inter Milan elkaar in de halve finale.

Nog zeven Belgen in competitie

De Citizens maken nu al enkele jaren jacht op een allereerste CL-trofee. Daarvoor zullen ze de Koninklijke uit Madrid moeten kloppen, de recordhouder in deze meest prestigieuze clubcompetitie en ook titelverdediger. De voorbije jaren was het telkens net niet voor City, maar de komst van Erling Haaland deze zomer doet dromen. Is de Noorse stormram het ontbrekende stukje in de puzzel van Pep Guardiola? Tegen Bayern toonde de goalgetter nogmaals dat aan een halve kans genoeg heeft om het verschil te maken, ook al liet hij in de eerste helft een strafschop onbenut. De combinatie met assistkoning De Bruyne is goud waard en zal dat wellicht ook zijn in het topduel met Real, waar Courtois een certitude is en er alles aan zal doen om zijn netten nog maar eens schoon te houden. Voor Eden Hazard lijkt niet meer dan een figurantenrol weggelegd.

De andere halve finale levert voor het eerst in 18 jaar weer een ‘Derby della Madonnina’ op in de Champions League. Toen eveneens een halve finale, gewonnen door AC Milan. Bizar genoeg dankzij meer gescoorde doelpunten op verplaatsing, terwijl beide clubs uiteraard in hetzelfde stadion spelen. De Rossoneri wonnen in 2003 uiteindelijk ook de CL. Een voorbode van wat begin mei komen zal? Of neemt Inter revanche?

Grand cru jaar voor de Belgen

Het valt echter af te wachten of we in die Milanese derby veel Belgen aan het werk zullen zien. Romelu Lukaku moet bij Inter momenteel het onderspit delven in de concurrentiestrijd met Edin Dzeko. De Rode Duivel heeft nog enkele weken om het tij te keren, maar het feit dat zijn huuroptie voorlopig niet verlengd wordt spreekt niet in zijn voordeel. Bij AC Milan staat Alexis Saelemaekers het dichtst bij een basisplaats, ook al wordt hij even vaak gebruikt als supersub. Divock Origi en Charles De Ketelaere raken moeilijker van de bank af en lijken nog weinig krediet te hebben bij coach Stefano Pioli. Een andere Belg, Aster Vranckx, zal sowieso niet te zien zijn dan. De jonge middenvelder kreeg recent nog eens een kans tegen Bologna en werd toen als beste Belg op het veld bestempeld (de vier Belgen mochten toen allen starten, een unicum), maar staat niet op de spelerslijst voor de Champions League. Jammer.

Sowieso wordt het dus wel een grand cru jaar voor België in de CL. Met eerst de overwintering van Club Brugge en nu al zeker een Belg mee op het hoogste schavot. Het gebeurde nog maar zeven keer eerder dat een Belg de CL-trofee op zijn palmares mocht bijschrijven: Courtois en Hazard vorig jaar met Real, Origi en Mignolet in 2019 met Liverpool, Thomas Vermaelen in 2015 met Barcelona, Daniel Van Buyten in 2013 met Bayern en Eric Gerets in 1988 met PSV. Wie wordt straks de achtste, negende of wie weet tiende naam op de lijst?


Het programma van de halve finales in de Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 9 mei

Woensdag 10 mei

Dinsdag 16 mei

  • Inter - AC Milan vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1

Woensdag 17 mei

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top