Geflopt bij Standard, uitblinker in Frankrijk

Ligue 1 |

Standard is een talentenfabriek, waar ruwe diamanten aan de lopende band komen en gaan. Maar troost voor wie niet doorbrak op Sclessin: er zijn voorbeelden zat van spelers die geen memorabele indruk nalieten in Luik, maar wel in Frankrijk het mooie weer maakten. Een bescheiden bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niels Nkounkou 

Nkounkou ruilde de jeugdopleiding van Olympique Marseille in 2020 voor Everton. Daar maakte hij in september 2020 zijn officiële debuut in het eerste elftal onder topcoach Carlo Ancelotti. Hij kon echter niet doorbreken in Engeland en werd in 2021 één seizoen uitgeleend aan Standard. Ondanks 25 wedstrijden in het shirt van de Luikenaars waren ze bij Standard niet overtuigd en keerde de Fransman na afloop van zijn uitleenbeurt terug naar Everton.

In de eerste helft van dit seizoen werd Nkounkou andermaal uitgeleend, dit keer aan Cardiff City. De linksback speelde achttien wedstrijden in de Championship. Tijdens de wintermercato maakte hij de overstap naar de Ligue 2. Bij Saint-Etienne laat de 22-jarige Fransman indrukwekkende statistieken optekenen. In 13 competitiewedstrijden heeft Nkounkou in zijn nieuwe rol als linksbuiten 5 doelpunten gemaakt en 7 assists afgeleverd. Dankzij zijn bijdrage is het degradatiegevaar bij Les Verts geweken en staat Saint-Etienne nu in de veilige middenmoot.

Arthur Theate

Ook Arthur Theate, nu sterkhouder bij Rennes, heeft een verleden bij Standard. In de zomer van 2020 zat hij op een dood spoor in de jeugdopleiding van de Rouches en stond de Belgische centrale verdediger bijna op het punt te stoppen met voetballen. Hij had bij Standard immers te horen gekregen dat hij niet goed genoeg was om in 1A te voetballen. “Benjamin Nicaise (toen technisch directeur van Standard, nvdr.) zei me dat ik nooit het professionele niveau zou halen. Ik kreeg te horen dat ik geen prof zou worden”, zei Theate onlangs in de Franse sportkrant L'Equipe. “Het hoort bij de grillen van het voetbal, mensen zijn er om te oordelen. Hij was directeur, hij maakte die keuze.”

Anderhalf jaar later stond Theate als Rode Duivel aan de aftrap in de laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2022 tegen Wales. Hij haalde ook de finale WK-selectie van de Rode Duivels, maar speelde geen minuut in Qatar. Na een prima seizoen bij Bologna tekende Theate vorige zomer een contract van vier jaar bij Ligue 1-club Rennes. Met de overgang zou een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro (zonder bonussen) gemoeid zijn. Daarmee kroonde hij zich tot de duurste Belgische centrale verdediger ooit. ’t Kan verkeren.

Jeff Louis

De Haïtiaanse middenvelder debuteerde in het seizoen 2010-2011 voor Le Mans in de Ligue 2. In zijn tweede seizoen speelde hij 26 competitiewedstrijden voor de tweedeklasser, wat hem een transfer opleverde naar de toenmalige Franse eersteklasser AS Nancy. Na degradatie naar de Ligue 2 beleefde Louis een topseizoen bij Nancy, met 12 treffers in 29 wedstrijden. Hij versierde een transfer naar Standard.

Ondanks 35 optredens en 3 goals voor de Rouches was Standard de aanvallende middenvelder liever kwijt dan rijk. Na de winterstop moest Louis steeds vaker genoegen nemen met een status als invaller en op het einde van het seizoen, toen de Luikenaars play-off I speelden, viel Louis vaak naast de selectie. Ontgoocheld droop hij af, terug naar Frankrijk. De kleine, pijlsnelle middenvelder maakte een doorstart bij de Franse eersteklasser Caen, maar bereikte nooit zijn niveau van weleer. Tegenwoordig is de 30-jarige Louis actief in zijn thuisland, bij AS Mirebalais.

Danilo Barbosa

De Braziliaanse defensieve middenvelder streek in januari 2017, op 20-jarige leeftijd, neer in Luik, maar kon niet overtuigen. Hij speelde in één seizoenshelft slechts zes wedstrijden, waarvan vier als invaller. Tijdens play-off II haalde hij nooit de selectie van Standard en speelde dus geen minuut.

Via São Paulo en Valencia trok hij naar OGC Nice, dat 8 miljoen euro veil had voor Danilo. In de Zuid-Franse badstad groeide hij in het seizoen 2018-2019 uit tot een sterkhouder: hij speelde in totaal vijftig wedstrijden in het shirt van de eersteklasser, waaronder één groepswedstrijd in de Europa League tegen Bayer Leverkusen. Vanaf de zomer van 2020 kreeg hij steeds minder speelkansen, en na een spierscheur in december 2020 belandde hij al helemaal op een zijspoor in Nice. Daarna trok hij op huurbasis naar Palmeiras, in zijn thuisland Brazilië. Afgelopen zomer tekende hij transfervrij bij de Braziliaanse eersteklasser Botafogo, uit Rio de Janeiro.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top