Is Mitoma klaar voor de Europese top?

Sport |

Kaoru Mitoma heeft de stap van de Jupiler Pro League naar de Premier League perfect verteerd. Bij Brighton is de voormalige Union-aanvaller wekelijks een van de uitblinkers. In die mate zelfs dat de Japanner op de radar staat van enkele Europese topclubs. Als hij straks ook de FA Cup wint, wordt hij wellicht onhoudbaar voor Brighton.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 10 augustus 2021 betaalde Brighton & Hove Albion drie miljoen euro om de Japanse dribbelaar Kaoru Mitoma aan zich te binden. Om hem eerst in een wat minder veeleisende omgeving te laten wennen aan het Europese voetbal werd de winger uitgeleend aan satellietclub Union St-Gilloise.

Het is dus in de Belgische Jupiler Pro League dat de Japanner -opgeleid aan de Tuskuba University, maar doorgebroken bij Kawasaki Frontale- het Europese voetbal ontdekt. Op 16 oktober, amper enkele weken na zijn komst, geeft Mitoma zijn visitekaartje af: in 45 minuten tijd lukt hij een hattrick tegen Seraing. Het begin van een mooie periode bij de Unionisten. In totaal zou hij er in 29 wedstrijden aan de bak komen, waarin hij 8 keer scoorde en 4 assists afleverde. Op die manier had de Japanse flankaanvaller zijn deel in de succescampagne van Union en toonde hij aan Brighton dat hij klaar was voor de stap naar de Premier League.

Vertrek van een concurrent

Afgelopen zomer keerde hij terug naar Engeland, maar een basisplaats lag daar niet meteen voor het grijpen. Hij moest het stellen met enkele korte invalbeurten. Vooral dat ene Leandro Trossard op zijn favoriete positie als linkerwinger speelde, bleek een struikelblok. Vlak voor het WK in Qatar veranderde de situatie en mocht Mitoma enkele keren als titularis starten.

Met Japan speelde hij vervolgens een degelijk WK (4 wedstrijden, 1 doelpunt). Maar het is de wintertransfer van Trossard naar Arsenal die de poorten naar glorie volledig openzwaaide voor de ex-Unionspeler. Sindsdien schakelde hij een versnelling hoger: sinds de winterstop zit Mitoma al aan 8 goals en 6 assists over alle competities heen.

Klaar voor een stap hogerop?

Die opvallende metamorfose is niet onopgemerkt gebleven. Waar de marktwaarde van Mitoma deze zomer op de site van Transfermarkt nog op een bescheiden 2,5 miljoen euro werd geschat, staat die transferprijs tegenwoordig op 22 miljoen euro. Het zegt iets over zijn gewijzigde status en de buzz die er rond hem hangt.

Die geëxplodeerde vraagprijs schrikt geïnteresseerden allerminst af. Onder de potentiële nieuwe werkgevers klinken dan ook ronkende namen als die van Real Madrid, Bayern München, Arsenal en Manchester City. Brighton wil daarop anticiperen door zijn contract, dat nog tot 2025 loopt, open te breken. Is het niet om hem zelf langer te houden dan zeker wel om zijn transferprijs nog op te drijven.

Voor Mitoma gaat het allemaal heel snel. Hij heeft dit seizoen nog enkele wedstrijden om twijfelaars te overtuigen. Zeker als hij met Brighton kan stunten in de halve finales van de FA Cup, komen de schijnwerpers nog meer op de Japanse aanvaller te staan.

Het programma van de halve finales in de FA Cup op Eleven Sports:

Zaterdag 22 april

Zondag 23 april

Volg de wedstrijden van de FA Cup heel het seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de optie Pickx Sports van Proximus. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top