De toekomstige Rode Duivels: Anthony Descotte wil Loïs Openda achterna gaan

Sport | In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Anthony Descotte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zal de 19-jarige Anthony Descotte ooit het shirt van de Rode Duivels dragen? Op dit moment is hij daar nog niet klaar voor, maar Loïs Openda kan een mooi voorbeeld zijn. Die brak ook op zeer korte tijd door en werd zo international van België. Descotte kreeg zijn jeugdopleiding bij verschillende ploegen. Hij speelde in zijn jeugdjaren voor Jeunesse Taminoise, Heppignies-Lambusart-Fleurus, Bergen, Anderlecht, Standard en tot slot Charleroi. Op zijn 16de trok hij naar de Carolo’s, waar hij tijdens zijn eerste seizoen al een aantal keren in de wedstrijdselectie zat. Het seizoen nadien mocht hij dan zijn debuut vieren.

De jonge aanvaller werd aanzien als een speler met veel potentie. In zijn derde seizoen stond de teller op een totaal van 9 wedstrijden, goed voor 186 speelminuten. Dit seizoen kreeg hij aanvankelijk weinig speelkansen van Edward Still en ook diens opvolger Felice Mazzu koos voor andere spelers. Daarom verkoos hij om de club in januari te verlaten. "Het was tijd om mijn geluk ergens anders te gaan beproeven en te kijken hoe het daar zou verlopen", legde de speler later uit aan de Waalse krant Le Soir.

Doorbreken in Nederland?

Charleroi besefte dat Descotte moest spelen en stemde in met een uitleenbeurt van 1,5 jaar aan de Nederlandse eersteklasser FC Utrecht. Vreemd genoeg lieten de Zebra’s een aankoopoptie toe, waardoor FC Utrecht hem dus kan aankopen voor een vastgelegd bedrag. Descotte gaf tekst en uitleg omtrent zijn keuze voor FC Utrecht. “Mijn zaakwaarnemer drong er bij mij op aan om in te gaan op de aanbieding, omdat het een goede competitie is voor aanvallers. We zullen de komende maanden weten of het de goede keuze was."

In het verleden wisten tal van jonge Belgen door te breken in Nederland, Johan Bakayoko is de volgende bij PSV. Eerder wisten Nacer Chadli en Dries Mertens er hun eerste stappen te zetten als profvoetballer en ook Loïs Openda brak helemaal door bij Vitesse. "Hij speelde niet in België, trok naar Nederland en begon te spelen. Hij scoorde aan de lopende band en daardoor versierde hij een transfer naar RC Lens. Het is een weg die ik hopelijk ook kan volgen”, aldus Descotte.

Eerst de beloften

Anthony Descotte moet momenteel vooral tevreden zijn met speelminuten bij Jong FC Utrecht, dat uitkomt in de Nederlandse tweede klasse. Hij speelde er 4 wedstrijden en in 315 minuten trof hij 2 keer raak. De aanvaller speelde ook 4 keer voor het eerste team en in die 88 minuten wist hij voorlopig een goal te scoren.

Het zal dus nog een tijdje duren vooraleer Descotte in beeld komt bij de Rode Duivels. De volgende stap is een vaste waarde worden bij de nationale beloften, waarvoor hij tot op heden drie keer uitkwam. Op zijn 19de heeft hij nog tijd en wie weet kan hij net als Openda op korte tijd helemaal doorbreken. In het voetbal kan het immers bijzonder snel gaan.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top