Hoe moet Vanhaezebrouck het vertrek van Michael Ngadeu opvangen?

Sport |

Het plotse vertrek van defensieve sterkhouder Ngadeu naar de Chinese competitie is een serieuze aderlating voor KAA Gent. Met de spannende strijd om de top vier en een Europese kwartfinale in het verschiet, bijzonder ongelegen ook. Coach Hein Vanhaezebrouck zal creatief moeten zijn om zijn defensie te herschikken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Wij hadden uiteraard gehoopt om Ngadeu nog minstens tot het einde van het seizoen bij ons te houden. Mike is een belangrijke speler die altijd fysiek beschikbaar is. Het financiële voorstel dat Beijing hem deed, was voor ons helaas te hoog gegrepen. Het was ook zijn wens om Gent nu al te verlaten.” Met die woorden nam Gentmanager Michel Louwagie afscheid van zijn verdedigende rots in de branding.

Michael Ngadeu kwam in 2019 over van Slavia Praag en drukte meteen zijn stempel bij de Buffalo’s, waar hij in totaal 170 duels voor zou spelen. Een echte leidersfiguur, fysiek sterk en voetballend meer dan behoorlijk. Kwaliteiten die van hem een vaste waarde in de verdediging van KAA Gent maakten. Het contract van de 32-jarige Kameroener liep na dit seizoen af en onderhandelingen over een verlenging waren aan de gang.

Maar enkele weken geleden al kwam daar plots Beijing Guoan op de proppen met een financieel zeer lucratief voorstel. Dat werd in eerste instantie afgewimpeld, maar aangezien de transfermarkt in China nog tot 7 april open blijft, was de dreiging van een vertrek nog niet weggevallen. Voor Ngadeu een kans om in de laatste rechte lijn van zijn profcarrière nog flink wat geld te scheppen. Ook al laat hij er Europese kwartfinale tegen West Ham en een mogelijke Champions’ Play-offs voor schieten. Gent vangt nog ongeveer één miljoen euro voor de verdediger.

En nu Hein?

Zijn vertrek bezorgt ook Hein Vanhaezebrouck weer kopbrekens. Niet voor het eerst ziet de coach van KAA Gent een sterkhouder vertrekken op een cruciaal moment. Eerder dit seizoen zag hij bijvoorbeeld revelatie Ibrahim Salah naar Rennes gaan, een talent waar ze amper van hebben kunnen genieten in de Ghelamco Arena.

Achterin is de spoeling ook nog eens dun voor HVH. Waar de defensieve stabiliteit vorig seizoen net de troef was van Gent, is het dit seizoen al heel lang zoeken naar een juist evenwicht. Vooral door een hoge blessurelast. Jordan Torunarigha, Joseph Okumu en Bruno Godeau kenden allemaal periodes waarin ze niet beschikbaar waren of hun niveau niet haalden. Ngadeu was samen met winteraanwinst Kamil Piatkowski de enige constante de voorbije maanden.

Eigen kweek

Om de plek van Ngadeu in te nemen moet nu noodgedwongen naar de eigen jeugd gekeken worden. Bram Lagae (19) is dan een naam die vaak geciteerd wordt. Een secure, slimme verdediger met goede voeten, vaste waarde ook bij Jong Gent in Eerste nationale, maar wellicht toch wat te groen om in de basis mee te draaien tijdens zo’n cruciale weken. In de voorbereiding kreeg hij meermaals zijn kans, maar echt overtuigen deed hij toen niet.

Dan maakt Brian Agbor (21) meer kans. Net als Ngadeu van Kameroense afkomst en twee jaar geleden overgenomen van Antwerp. Bij Jong Gent maakte hij indruk met zijn fysiek en snelheid, iets wat Vanhaezebrouck niet ontgaan is: de voorbije weken kreeg hij al enkele invalbeurten bij het A-team. Bijvoorbeeld in de topper tegen Club Brugge. Mogelijks omdat HVH toen al anticipeerde op een vertrek van Ngadeu.

Cederick Van Daele (22) hoort ook al enige tijd bij de A-kern. In de Conference League tegen Qarabag kende hij een eerste gloriemoment: als invaller mocht hij toen een strafschop nemen. Die zette hij feilloos om. Niet toevallig, want Van Daele -een echt Gents jeugdproduct- staat bekend om zijn uitstekende traptechniek en leiderskwaliteiten. Alleen is hij eerder een (linker) flankverdediger dan centrale verdediger. Niet echt een optie voor de driemansverdediging waar Vanhaezebrouck zo van houdt.

In eerste instantie is de meest logische keuze dat de coach zal vasthouden aan het gerodeerde trio Torunarigha-Piatkowski-Okumu. Met Agbor als eerste alternatief en Lagae als tweede alternatief. En dan maar bidden dat er niemand meer geblesseerd uitvalt in die verdedigende linie, want anders zal hij misschien genoodzaakt zijn om à la René Weiler Sven Kums als verdediger te gebruiken. We weten hoe dat afliep…

Volg de Jupiler Pro League, waaronder het duel tussen Seraing en Gent deze zaterdag vanaf 18u15, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!


Meer voetbalactualiteit?
Victor Boniface groeit rechtstreeks naar een toptransfer
Thomas Tuchel krijgt in vuurdoop bij Bayern meteen ex-club en competitieleider Dortmund voor de kiezen
De opklaring van buitenaf die alles zou kunnen veranderen voor Eden Hazard bij Real Madrid

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top