Hoe Amadou Onana zich liet inspireren door een NBA-legende

Sport |

Amadou Onana kent een atypisch carrièrepad: aanvankelijk verguisd, maar op zijn 21ste toch al in drie van de vijf Europese topcompetities actief geweest. Zijn doorzettingsvermogen haalde de Belgische middenvelder bij niemand minder dan Kobe Bryant.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens de voorbije interland tegen Zweden en Duitsland bewees Amadou Onana dat hij alles heeft om een sleutelspeler te worden in de nieuwe generatie Rode Duivels. Er zijn zeker nog werkpunten, maar duidelijk is dat de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco hoog oploopt met zijn box-to-box, op het einde van de wedstrijd tegen Duitsland kreeg hij zelfs de aanvoerdersband toegeschoven door Kevin De Bruyne. Wie had dat enkele jaren geleden durven denken, toen Onana naar Hoffenheim vertrok in de hoop daar een ultieme kans te krijgen in het profvoetbal? In België moest immers niemand hem nog hebben.

Uiteindelijk wist de rijzige middenvelder zich bij Hoffenheim te doen opmerken, waarna hij richting Hamburg trok en vervolgens Lille in Frankrijk. Deze zomer was er dan al meteen een toptransfer naar de Premier League, waar hij bij Everton meteen vaste waarde werd. Om uit zo’n haast kansloze situatie terug te vechten moet je veel karakter hebben.

Inspiratie uit de VS

Op zijn twaalfde streek Amadou neer bij Anderlecht, maar na twee jaar Neerpede werd hij daar doorgestuurd. White Star Brussels werd de nieuwe bestemming. De club die geleid werd door John Bico en in die periode de titel won in tweede klasse, maar ook zijn licentie geweigerd zag door gesjoemel met de boekhouding. White Star ging ten onder, de jeugdspelers kregen allemaal een vrijgeleide en zo belandde de jonge Amadou bij Zulte Waregem. Na één seizoen besloten ze daar al dat de jongen te weinig in zijn mars had voor een profcarrière, waarna hij dus richting Duitsland vertrok, bij Hoffenheim. Het vervolg is ondertussen bekend.

Na zo veel tegenslagen en afwijzingen zou menig spelertje allang de voetbaldroom opgeborgen hebben. Niet zo bij Onana. Op zijn 16de leerde hij Kobe Bryant kennen, ex-vedette in de NBA. Black Mamba -begin 2020 overleden bij een helikopterongeluk- stond bekend om zijn winnaarsmentaliteit en zijn arbeidsethos. “Hij stond op en ging slapen met basketbal, dat was de Mamba-mentaliteit”, aldus Onana over zijn inspirator. Hij zette die mentaliteit over op zijn eigen voetbalcarrière. Met succes. “Ik schrijf nu mijn eigen geschiedenis. Alles wat je hier ziet, alles wat ik zeg…”

Hommage

Nadat hij zijn handtekening zette onder een contract bij Everton, claimde Amadou Onana daar het shirtnummer 8. Niet zo heel bijzonder voor een centrale middenvelder, maar bij de Belg hing er toch een verhaal aan vast. Onana: “Ik heb voor nummer 8 gekozen omdat ik grote fan ben van Kobe Bryant. Zijn werkethiek en zijn manier van in het leven staan, hebben me enorm geïnspireerd. Ik ben blij dat ik dat nummer hier bij Everton kan dragen.” Een mooie hommage.

Kobe Bryant was niet alleen een fenomenale atleet, hij was ook een leider op het terrein. Een man waarnaar iedereen keek op de moeilijke momenten. Zo wil Onana ook zijn. Dat was al duidelijk bij zijn debuut voor de Rode Duivels en op het WK in Qatar. Nooit afgeven, altijd honderd procent inzet en nooit de verantwoordelijkheid ontlopen. De Belgische nationale ploeg zit goed voor de komende tien jaar. Met dank ook aan Black Mamba.

Meer lezen over de voetbalactualiteit?

Ondanks zijn niet-selectie voor de Rode Duivels, scoort Maxim De Cuyper punten
Victor Boniface groeit rechtstreeks naar een toptransfer
De opklaring van buitenaf die alles zou kunnen veranderen voor Eden Hazard bij Real Madrid

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top