Ondanks zijn niet-selectie voor de Rode Duivels, scoort Maxim De Cuyper punten

Sport | De linksbackpositie is al enkele jaren een probleem bij de Rode Duivels. Arthur Theate lijkt goed op weg om zich de positie toe te eigenen, hoewel Domenico Tedesco ook andere mogelijkheden wil testen. Saelemaekers kreeg z'n kans, waardoor Maxim De Cuyper een eerste selectie door de neus zag geboord.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Is Arthur Theate de toekomstige titularis van onze nationale ploeg op de linksback? De speler uit Luik maakte in de voorbije interlandbreak alleszins indruk. Vooral tegen Duitsland was hij heer en meester. De vraag luidt nu: wie zou de rol van zijn doublure kunnen vervullen? Domenico Tedesco koos ervoor om in de tweede helft tegen de Duitsers iets te testen door Theate terug te schuiven naar het centrum en Alexis Saelemaekers in te brengen aan de linkerkant van de verdediging. "Alexis heeft kracht, techniek. Ik wilde zien wat hij kon brengen", verklaarde de coach na de wedstrijd.

Hoewel de speler van AC Milan aan de basis lag van het derde Belgische doelpunt, lijkt het experiment mislukt. Saelemaekers was vaak uit positie, speelde gecrispeerd en was ongelukkig aan de bal. Je kunt het hem moeilijk kwalijk nemen, gezien zijn beperkte ervaring op deze positie.

Blik op de U21

Wie kan dan de concurrentie aangaan met Theate, nu Saelemaekers duidelijk geen betrouwbare optie blijkt op deze positie? Tedesco gaf een antwoord: "We weten dat er opties zijn op U21-niveau voor deze positie", onthulde hij. "De vraag is: wanneer is de tijd rijp om ze naar het A-team over te hevelen? We volgen het op."

De optie heet Maxim De Cuyper. De linksback is briljant bij Westerlo en heeft punten gescoord zonder dat hij zelfs door de nieuwe coach van de Rode Duivels is geselecteerd. Wat hij in de competitie al heeft laten zien is genoeg om Saelemaekers te doen vergeten. Het valt nog te bezien wanneer Tedesco een beroep op hem zal doen. Met het EK U21 voor de deur, zal dat waarschijnlijk pas volgend seizoen zijn.

Een ander profiel

Terwijl Theate een eerder strikte en rigide verdediger is die geen aanvallende impulsen vertoont maar eerder vertrouwt op positiespel, zijn gevoel voor anticipatie en duelkracht, zou De Cuyper een andere meerwaarde kunnen betekenen in het spel van de Duivels. De Kempenaar is veel offensiever ingesteld, waardoor de Belgen veel vaker in een situatie van numeriek overtal op de flanken kunnen terechtkomen. Hij combineert in aanvallend opzicht goed met de andere middenvelders. Nuttig in zowel een driemans- als een viermanssysteem.

Bij Westerlo heeft hij al 8 doelpunten gemaakt en 6 assists afgeleverd. Week in, week uit bevestigt de van Club Brugge geleende speler dat hij dit seizoen in aanzien is gegroeid en klaar is voor de stap hogerop. Hij heeft nog vier wedstrijden om Westerlo's ticket voor de Europe Play-offs veilig te stellen. Of om zijn ploeg - wie weet - zelfs naar de Champion's Play-offs te loodsen. In ieder geval bieden de komende matchen zich voor hem aan als een nieuwe kans om Tedesco van zijn kwaliteiten te overtuigen: er schuilt een Rode Duivel in hem. Eén die de nieuwe generatie belichaamt.

Volg de Jupiler Pro League, en met name het duel tussen Westerlo en Charleroi deze zaterdag vanaf 18u15, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer voetbalnieuws?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top