Oogverblindende De Bruyne, verrassende Lukebakio en betrouwbare defensie: 5 lessen uit het eerste interlandluik onder Tedesco

Sport | Onze nieuwe bondscoach, Domenico Tedesco, keek reikhalzend uit naar zijn vuurdoop: een lastig tweeluik in Zweden en Duitsland. De Rode Duivels waren solide, efficiënt en toonden grinta. Een ware metamorfose na een mislukt WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kevin De Bruyne is weer hongerig

De Bruyne bleef met een laag moreel achter in Qatar na een frustrerende groepsfase waarin hij nooit zijn draai kon vinden. Nu Domenico Tedesco het stokje heeft overgenomen van Roberto Martinez, heeft de Manchester City-ster een nieuw elan gevonden. Tedesco bood hem de aanvoerdersband aan, wat hem hernieuwd vertrouwen geeft. Maar naast deze nieuwe rol speelt KDB ook opnieuw in het centrum, op zijn beste positie.

De aanvallende middenvelder was alomtegenwoordig tegen Zweden, en in Duitsland was hij nog indrukwekkender met een onvolprezen masterclass. Naast zijn doelpunt en twee assists in Keulen had de 31-jarige assistenkoning een zeer positieve instelling tijdens de twee wedstrijden. Met zijn gedrevenheid en inzet, in combinatie met zijn enorm loopvermogen, kan deze herboren De Bruyne elk team aan – als hij op dit niveau is.

Dodi Lukebakio, het wit konijn uit de hoed van Tedesco

Hij was ongetwijfeld de grootste verrassing op het wedstrijdblad bij de aftrap in Zweden. De speler van Hertha Berlijn gaf echter meteen het vertrouwen terug aan Domenico Tedesco door zijn assists op Romelu Lukaku, met wie hij al een goede verstandhouding heeft.

Hij toonde zich bedrijvig, onvoorspelbaar en onvermoeibaar en bouwde veel krediet op in deze wedstrijd. Toen hij oog in oog stond met Marc-Andre ter Stegen kon hij zijn puike wedstrijd bekronen met een doelpunt, maar de 25-jarige vleugelspeler moet duidelijk nog aan zijn efficiëntie schaven. Zijn snelheid, slagkracht en passing zullen België zeker goed van pas komen.

Een verdediging die vertrouwen uitstraalt

De verdediging van België is al jaren een vraagteken. Zeker sinds het vertrek van sleutelspelers als Daniel Van Buyten, Vincent Kompany en Thomas Vermaelen. Het pensioen van Toby Alderweireld als international en de onzekerheden over het voorgestelde spelsysteem stelden de waarnemers niet gerust.

Tedesco slaagde erin om in enkele trainingsdagen iets solide neer te zetten. De mythische achterste drie van Roberto Martinez werden aanvankelijk vervangen door een defensief kwartet. Maar het waren vooral de namen die verrasten. Terwijl sommigen Zeno Debast of Thomas Meunier verwachtten, kregen Wout Faes en Arthur Theate eindelijk hun kans. En het minste wat we kunnen zeggen is dat ze die met beide handen grepen. Solide in duels, met veel overgave en zelden op een foutje te betrappen: deze twee behoren tot de grote winnaars van dit interlandluik.

Amadou Onana doet Axel Witsel vergeten

Tedesco vertelde op een persconferentie dat de keuze om de 34-jarige Axel Witsel thuis te laten een van de moeilijkste was om te maken. Niemand die de naam van Witsel liet vallen na twee overtuigende zeges in Zweden en Duitsland. Het moet gezegd dat zijn vervanger, Amadou Onana, zich op de nummer 6 uitstekend van zijn taak gekweten heeft.

De speler van Everton is, ondanks zijn 20 lentes, een meester op het middenveld van de Rode Duivels. Zijn intensiteit en impact brengen onmiskenbaar een extra dimensie. Ook al moet zijn passing nog verbeteren en zal een oplossing gevonden moeten worden voor zijn aanvallende ingesteldheid, is de verdedigende middenvelder nu al een onmisbaar onderdeel van onze basiself geworden. Zijn flair en durf om altijd naar voren te spelen dragen bij aan Tedesco’s hang naar verticaliteit. En wat te zeggen van de door zijn coach geïntroduceerde counterpressing, die hij naar een hoger niveau tilt.

Deze generatie heeft toekomst

Velen voorspelden een moeilijkere periode voor België na een mislukt WK en het afscheid van enkele sleutelspelers. Sommigen zagen de Rode Duivels zelfs afglijden naar het niveau van de jaren 2002-2012. De start van de EK 2024-kwalificatiewedstrijden en de vriendschappelijke wedstrijd in Duitsland, waar het volgende grote toernooi zal worden gespeeld, hebben daarentegen aangetoond dat deze 'vervelde' Rode Duivels wel degelijk potentieel hebben.

Er waren enkele veteranen van vele oorlogen aanwezig, te beginnen met Jan Vertonghen, KDB en Romelu Lukaku, maar ook de jonkies hebben zich in deze twee wedstrijden getoond. Naast Onana, die al een vertrouwde naam was, gaf Johan Bakayoko een mooi visitekaartje af in Zweden. Ook Orel Mangala kan terugblikken op een zeer goede prestatie in Keulen. Roméo Lavia, op wie iedereen zat te wachten, kwam met zijn korte invalbeurt in de laatste tien minuten niet echt uit de verf, maar dat is duidelijk slechts een kwestie van tijd. We tellen alweer af naar juni!

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top