Wordt dit de basisploeg van Tedesco tegen Zweden?

Sport |

Vrijdagavond spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd sinds het afscheid van Roberto Martínez en de ‘Gouden Generatie’. Het begin van een nieuwe cyclus, waarbij iedereen natuurlijk uitkijkt naar de eerste basisploeg van nieuwe baas Domenico Tedesco. Pickx probeert alvast te voorspellen hoe die er zal uitzien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste stap in de nieuwe richting viel al te detecteren in de selectiepolitiek: geen Axel Witsel, geen Dries Mertens, geen Michy Batshuayi, geen Toby Alderweireld of Simon Mignolet -die laatste twee beslisten zelf niet langer beschikbaar te zijn. Achter die keuzes zit een duidelijke visie, want Domenico Tedesco wil modern pressingvoetbal kunnen spelen. Zoals zoveel Duitse trainers dat perfect beheersen, denk aan Nagelsmann, Klopp en Tuchel.

In die optiek moet ook zijn keuze voor Kevin De Bruyne als nieuwe aanvoerder gezien worden. Iedereen weet ondertussen dat KDB zich tijdens het afgelopen WK in Qatar -waar hij zelf ook onder de verwachtingen bleef- doodergerde aan het gebrek aan intensiteit in de duels, het gebrek aan hoge druk en het gebrek aan drang naar voren toe. Daarover ging hij zelfs openlijk in de clinch met Alderweireld. Dat de verdediger van Antwerp na een gesprek met Tedesco besliste om zelf een stap opzij te zetten, kan in die zin ook veelzeggend zijn, want initieel gaf hij na het WK aan te willen doorgaan als Rode Duivel.

Andere filosofie

Pressingvoetbal dus, met meer direct, verticaal spel in balbezit en niet langer balletje rondspelen achterin en wachten op een bevlieging van Hazard, KDB of Lukaku. Op ouderdomsdeken en recordinternational Jan Vertonghen na, passen al de geselecteerde namen in die nieuwe filosofie.

Hoe er dus gespeeld zal worden, kunnen we met een grote waarschijnlijkheid al voorspellen. Maar met welke namen en in welk systeem blijft afwachten tot vrijdagavond 20u45. Toch doen we hier al een berekende gok.

In doel lijdt het weinig twijfel dat Thibaut Courtois de honneurs zal waarnemen. Met voor hem vermoedelijk een verdedigende linie van vier. Op rechts verwachten we Castagne, aangezien Meunier matchritme ontbreekt. Centraal zouden we wel eens een paars-wit duo bestaande uit Zeno Debast en Vertonghen kunnen krijgen. Die tandem begint steeds beter te functioneren bij Anderlecht en biedt het voordeel van al ingewerkte automatismen. De toekomst gekoppeld aan de ervaring bovendien. Op linksback -nog steeds een knelpuntberoep bij de Duivels- zijn de opties beperkt, en gokken we dus op een basisplaats voor Arthur Theate, goed op dreef bij Rennes.

Energiek middenveld

Als Tedesco kiest voor een 4-3-3, wat in het moderne voetbal toch het meest waarschijnlijk is en zeker als je pressing wil spelen, zien we een middenveld gevormd door Roméo Lavia, Amadou Onana en Kevin De Bruyne. Drie mannen met veel energie en punch, die een heel speelveld kunnen bestrijken en de moeilijke bal durven spelen. Onana en De Bruyne zijn alvast certitudes. Lavia geniet heel wat waardering van Tedesco, die Dennis Praet eerder ziet als een ideale joker. De voormalige Gouden Schoen werd bij zijn passages in de Serie A en nu Leicester City omgeturnd tot een supersub, iemand die met zijn invalbeurten een ploeg een nieuw shot energie geeft. Orel Mangala ligt in balans met Lavia, maar staat iets minder hoog aangeschreven.

Voorin zag Tedesco Jérémy Doku wegvallen door blessure, waardoor we ervan uitgaan dat hij zal kiezen voor de meer ervaren mannen: Carrasco, Trossard en Lukaku. Door het definitieve afhaken van Eden Hazard ligt de weg voor Trossard open om de nieuwe flyer op links te worden. Lukaku blijft incontournable als nummer één in de spits. Op rechts kan Johan Bakayoko een alternatief zijn, maar de winger van PSV is wellicht nog wat groen achter de oren om een basisplek te kunnen claimen. Uiteindelijk werd hij ook pas bij de kern genomen na het afhaken van Doku. Saelemaekers zou ook kunnen, maar is toch eerder een optie als rechtsachter of in een ander systeem dan 4-3-3.

Of toch in 3-4-3?

Want dat is ook nog een optie, dat Tedesco het uiteindelijk bij de vertrouwde 3-4-3 opstelling behoudt die Martínez zo graag gebruikte. Zij het dan met andere profielen en andere tactische accenten. In een 3-4-3 komt er achterin een plekje vrij voor Faes of Bornauw, of kan Theate als linkse pion in de driemansdefensie geposteerd worden, wat iets meer evenwicht biedt.

In die opstelling wordt Saelemaekers ook een serieuze optie als rechterflank, tenzij Tedesco -die volgens insiders niet vies is van wat defensiever werk- voor meer zekerheid kiest en voor Castagne opteert. Gezien het een verplaatsing in Zweden betreft, waar een gelijkspel ook niet slecht zou zijn, valt toch te verwachten dat Tedesco wat meer zekerheid zal inbouwen. Op links wordt Carrasco dan weer in zijn rol van onder Martínez gedwongen als speler die de hele linkerflank bestrijkt.

Op het middenveld zou Lavia dan wegvallen. De Bruyne en Onana zijn, zoals gezegd, certitudes. Voorin Lukaku en Trossard. Met mogelijks Openda op rechts, iemand die kan bijsluiten als tweede spits, waardoor KDB de mogelijkheid krijgt om meer naar rechts uit te waaieren, daar waar hij het meest gevaarlijk is met zijn passing, zo bewezen diverse statistische studies al. De Ketelaere werd ook opgeroepen, maar gezien zijn status van bankzitter bij AC Milan zien we hem niet meteen als starter vertrekken tegen Zweden. Hetzelfde geldt voor Lukabakio, toch eerder back-up dan basismateriaal. KDB kan ook als rechterwinger gebruikt worden, maar daar geloven we niet echt in. Het feit dat hij tot aanvoerder benoemd werd, wijst volgens ons op een belangrijke rol op het middenveld, daar waar hij het spelritme het meest kan beïnvloeden. Zijn nieuwe verantwoordelijkheid wordt alleszins iets om naar uit te kijken!

Volg de wedstrijd Zweden – België vrijdag 24 maart vanaf 20u45 op VTM.

Meer weten over de Rode Duivels? Lees dan ook deze artikels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top