Domenico Tedesco drukt meteen zijn stempel op de Rode Duivels

Sport |

Hij heeft er nog maar enkele trainingssessies opzitten, maar toch is de hand van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco al zichtbaar. Impressies van de eerste werkdagen van de Duits-Italiaanse selectieheer van de Rode Duivels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Domenico Tedesco begint met een stevige tweeklapper aan zijn opdracht als bondscoach bij de Rode Duivels. Eerst Zweden (vrijdag om 20u45) voor de EK-kwalificatiecampagne en vervolgens een pittige oefeninterland tegen Duitsland (dinsdag om 20u45). Bovendien heeft de nieuwe selectieheer van de Belgische nationale ploeg maar enkele dagen om die duels voor te bereiden. Maandag werd een eerste keer verzamelen geblazen in het oefencentrum in Tubeke. Voor de spelers hoorden daar al meteen wat nieuwigheden bij in vergelijking met de periode onder Roberto Martínez. Bijvoorbeeld dat er veel vroeger getraind wordt: Martínez verkoos namiddagsessies, terwijl zijn opvolger eerder zweert bij ochtendlijke trainingen. En dat is maar één van die nieuwigheden.

Professionele scheidsrechter

Zo werden de spelers om 10u30 op het appel verwacht. Niet om direct het veld op te stuiven voor een stevige training, maar om eerst wat warm te draaien in de gymzaal en vooraf ook een videosessie te krijgen van hun nieuwe baas. Het is duidelijk dat Tedesco veel belang hecht aan analyse en visuele hulpmiddelen. Zelf gebruikt de Duitser met Italiaanse roots de opwarmtijd om de voetbalschoenen aan te binden en wat met de bal te toveren. 37 jaar jong is hij nog maar en dat toont zich in de goesting om zelf nog een balletje mee te trappen, zo konden we vaststellen.


Een andere nieuwigheid is de aanwezigheid van een professionele scheidsrechter tijdens de trainingen. Op dinsdag verscheen Bert Put ten tonele, een vast lid van het scheidsrechterskorps in onze Jupiler Pro League. Hij assisteert bij onderlinge trainingspartijtjes, om op die manier een zo realistisch mogelijke benadering van de wedstrijden te bekomen. Het was voor de 24 geselecteerde Rode Duivels -ook dat is nieuw trouwens, Tedesco werkt met een kleinere kern- toch even schrikken wanneer ze Put mee het veld zagen opdraven.

Andere dynamiek

De grootste vraag is natuurlijk hoe die andere benadering van Tedesco zal uitdraaien eens het er toedoet. Als we op de eerste geluiden uit de spelersgroep mogen afgaan, oogt die toekomst alvast positief. Zoals Leandro Trossard, die onder Martínez te zelden een echte kans kreeg bij de Rode Duivels, maar nu verklaart dat er nieuwe dynamiek in de groep schuilt.

“Hij komt spontaan over en legt veel nadruk op onderling respect”, zegt Wout Faes. “Hij staat voor een agressief voetbal, met veel druk naar voren en duels om de tweede bal te veroveren”, weet Loïs Openda al een stukje van de tactische plannen te ontsluieren. “Maar het systeem waarin we zullen aantreden is niet het belangrijkste. Het gaat ook om kleine aanpassingen inzake de regels en gewoontes, alles met het oog om progressie te maken op het veld.”

Vrijdagavond krijgen we een eerste glimp te zien van die gewijzigde dynamiek bij de Rode Duivels. We zijn benieuwd!

Volg de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Zweden en België op vrijdag 24 maart vanaf 20u45 op VTM.

Meer weten over de Rode Duivels? Lees dan ook deze artikels:

Zo verging het de vorige bondscoaches van België in hun debuutmatch
In één week en vijf doelpunten, inclusief een razendsnelle hattrick: Loïs Openda schakelt een versnelling hoger
België begint aan nieuw tijdperk met verraderlijke trip naar Zweden

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top