Zo verging het de vorige bondscoaches van België in hun debuutmatch

Sport | De Rode Duivels zagen de afgelopen 15 jaar een aantal bondscoaches de revue passeren. Nu Domenico Tedesco aan dat lijstje is toegevoegd, blikken we eens terug op de debuutmatchen van die coaches. Voorspelden die het verloop van de volgende jaren?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frank Vercauteren (België - Chili 1-1 op 29 mei 2009)

Beginnen doen we met de nieuwe technisch directeur van de Belgische voetbalbond, met name Frank Vercauteren. Vercauteren kreeg de leiding van de Rode Duivels in handen na het ontslag van René Vandereycken, begin april 2009. De Rode Duivels speelden vijf wedstrijden onder Vercauteren, maar een succes werd dat niet. Hij debuteerde op de Kirin Cup, een invitatietoernooi dat jaarlijks in Japan georganiseerd wordt, met een 1-1 gelijkspel tegen Chili. Op dat toernooi kwamen veel Duivels pas voor de eerste keer piepen. Zo maakte Kevin Roelandts in die match zijn enige goal voor België. Hij kwam ook maar aan twee caps.

Vercauteren verloor daarna de volgende vier wedstrijden. Na een zware 5-0 nederlaag tegen Spanje was de kritiek al niet te harden. Dat de Duivels ook daarna bij voetbaldwerg Armenië onderuit gingen, kon er bij Vercauteren niet in. De zwaar ontgoochelde coach hield dan ook de eer aan zichzelf en stapte op. Het verlies tegen Armenië zorgde ervoor dat België mathematisch uitgeschakeld was voor het WK in Zuid-Afrika.

Dick Advocaat (België - Turkije 2-0 op 10 oktober 2009)

Na Frank Vercauteren kwam Dick Advocaat als eerste Nederlander ooit de Belgische selectie leiden. Advocaat werd reeds gecontracteerd als nieuwe bondscoach toen René Vandereycken opstapte, maar zou pas later in dienst treden waardoor Vercauteren als tussenpaus fungeerde. Het begin was bemoedigend. Op 10 oktober 2009 leidde de Nederlander België naar een 2-0-zege tegen Turkije. Emile Mpenza tekende voor de beide doelpunten. Het was voor beide landen een veredeld oefenduel, vermits België en Turkije reeds uitgeschakeld waren in de race naar het WK van 2010.

Advocaat, die ervoor moest zorgen dat het Belgische publiek zich opnieuw achter de Rode Duivels zou zetten, zou echter maar evenveel matchen coachen als Vercauteren. De Russische voetbalfederatie zwaaide namelijk met tal van roebels om Advocaat binnen te halen als nieuwe bondscoach. Advocaat zwichtte en liet zijn contract ontbinden, tot grote verrassing bij de KBVB. 

Georges Leekens (België - Bulgarije 2-1 op 19 mei 2010)

Naarstig op zoek naar een nieuwe bondscoach, kwam de KBVB in 2010 aankloppen bij Georges Leekens, die op dat moment coach was van KV Kortrijk. Leekens kon de lokroep niet weerstaan en tekende voor een tweede periode als bondscoach van België. 'Mac the Knife' was al eens bondscoach tussen januari 1997 en augustus 1999. Zijn tweede ambtstermijn werd begonnen met een 2-1-zege tegen Bulgarije. Al leek die oefenpartij eerst anders uit te draaien. Tot de 89ste minuut was een zoveelste ontgoocheling voor de Belgen in de maak, maar in een dolle slotfase zetten Christophe Lepoint en Vincent Kompany de scheve situatie recht. Later onder Leekens volgde met Eden Hazard nog het hamburgerincident, wie herinnert zich dat nog? Met Leekens kon België zich niet plaatsen voor het EK van 2012.

Ook aan het huwelijk tussen Leekens en de Rode Duivels kwam een abrupt einde. In 2012 klopte namelijk oude liefde Club Brugge aan. Het zorgde voor een moment dat nog steeds in het geheugen van de Belgische voetbalfan gegrift staat. “Mijn werk bij de Rode Duivels was voor 90 procent af”, zei Leekens namelijk tijdens zijn voorstelling bij Club Brugge.

Marc Wilmots (België - Montenegro 2-2 op 25 mei 2012)

Jaren werkte hij in de luwte als assistent van zijn voorgangers en in extremis moest Marc Wilmots voor twee oefenduels depanneren als bondscoach ad interim. Wilmots begon met een 2-2-gelijkspel tegen Montenegro. Kevin Mirallas en Eden Hazard (met een strafschop) scoorden voor België in een voor het overige matige partij. Een nipte 1-0-nederlaag volgde nadien tegen Engeland, maar de KBVB besliste alsnog om vol in te zetten op Wilmots als bondscoach.

Zijn eerste volwaardige match als T1 werd die op 15 augustus 2012. In het Koning Boudewijnstadion speelden België en Nederland de 125ste ‘Derby der Lage Landen’. De Rode Duivels gaven een 1-0-voorsprong vlak na de pauze uit handen, maar onder regie van een subliem ingevallen Dries Mertens stoomde België in het slotkwartier nog naar 4-2. Het werd een kantelmoment in de Belgische voetbalgeschiedenis. Na jaren vol teleurstellingen zagen we de geboorte van de Gouden Generatie die onder Wilmots de kwartfinales zou bereiken van het WK 2014 en het EK 2016. Hij leidde de Rode Duivels voor 51 matchen.  

Roberto Martinez (België - Spanje 0-2 op 1 september 2016)

Dat België in 2016 uit het EK werd gewipt door Wales, kwam aan als een zware teleurstelling. Na een periode van zes jaar, twee jaar als assistent en vier als hoofdtrainer, werd Wilmots aan de kant gezet. In augustus 2016 werd de nieuwe bondscoach bekendgemaakt. Roberto Martinez werd verrassend de nieuwe keusheer van België. Met een karig palmares - Martinez leidde in het seizoen 2007-2008 Swansea naar de titel in de Engelse derde klasse en won de FA Cup met Wigan in 2013 - legde de voetbalbond zijn eieren in het mandje van de Spanjaard.

Uitgerekend tegen Spanje debuteerde Martinez als T1 van de Rode Duivels. Het werd een valse start voor Martinez. België verloor met 0-2 in eigen huis van Spanje, waar Julen Lopetegui overigens debuteerde als Spaans bondscoach. David Silva was de gevierde man in Brussel. Hij nam beide goals voor zijn rekening. Het vervolg van zijn regeerperiode was wel een pak beter. Met Martinez schreef België geschiedenis door op het WK van 2018 brons te pakken. Na het daaropvolgende EK, waar België in de kwartfinales gewipt werd door latere eindwinnaar Italië, kwamen de eerste barsten. De veer brak definitief op het WK in Qatar, waar de Rode Duivels moesten afdruipen in de groepsfase. Martinez diende nadien zijn ontslag in en ging vrij snel daarna aan de slag als bondscoach van Portugal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top