Zal aanvoerder Mbappé voor wrijvingen zorgen in de kleedklamer van Les Bleus?

Sport | Voor zijn eerste selectie na het WK heeft de Franse bondscoach Didier Deschamps veel werk aan de winkel. Verschillende sleutelspelers hebben hun voetbalschoenen aan de haak gehangen, hij moest een kersverse kapitein aanstellen en de jeugd klopt aan de deur. Bovendien beginnen Les Bleus tegen Nederland aan hun EK-kwalificatiecampagne richting EURO 2024.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het kalenderjaar 2022, en vooral het einde, werd een emotionele rollercoaster voor de Franse voetbalfans. Zo was er de mislukte Nations League-campagne, waar Frankrijk ternauwernood zich nipt wist te handhaven in de A-divisie. Het WK in Qatar leek dat allemaal recht te trekken, tot die dekselse Lionel Messi en zijn Argentinië in de finale te sterk bleken. Tussendoor raakte Frankrijk in de ban van een nieuwe Benzema-affaire, eentje die nog steeds nazindert. Bondscoach Didier Deschamps staat met andere woorden op een bouwwerf die stevig herschikt moet worden.

Dat Benzema uit onvrede zijn pensioen aankondigde, leek in de sterren geschreven. Ook Hugo Lloris, 36 intussen, liet weten te stoppen als international. Hiermee verloor Deschamps zijn aanvoerder. En op de koop toe liet ook Raphaël Varane op amper 29-jarige leeftijd weten dat Deschamps hem niet meer moet oproepen. De selectie van Les Bleus onderging dus enkele wijzigingen.

Case Benzema closed

Het verhaal van Benzema is andermaal opmerkelijk. De spits keerde als een heuse koning terug naar het nationale team, maar in het jaar waarin hij de Gouden Bal won, werd het toch een einde in mineur bij Les Bleus. Benzema blesseerde zich immers vlak voor het WK. Over het vervolg doen er twee verhalen de ronde. Volgens Deschamps stapte Benzema zelf op vanwege zijn blessure, Benzema beweert het tegenovergestelde. De spits van Real Madrid uitte zijn ongenoegen op sociale media en kondigde zijn interlandpensioen aan.

Toen Deschamps zijn 23-koppige selectie aankondigde, kwam de pers nog eens terug op de case Benzema. Maar daar wilde de Franse keusheer niet meer op ingaan. "Ik heb me laatst uitgelaten over wat er is gebeurd", aldus Deschamps. "Daarmee is de zaak gesloten, wat mij betreft. Ik hoef nergens nog op te reageren en ik zeg er ook niets meer over. Ik stapte naar voren om te vertellen wat er is gebeurd, nu is het klaar. Voor mij is de toekomst het belangrijkste, met de twee EK-kwalificatiewedstrijden die op ons wachten."

Niet Griezmann, maar Mbappé als nieuwe aanvoerder

Met Hugo Lloris is Frankrijk ook zijn iconische aanvoerder kwijtgespeeld. De doelman kondigde namelijk na het WK zijn interlandpensioen aan. Er zal dus een herschikte ploeg, onder aanvoering van een nieuwe kapitein, aanstaande vrijdag moeten aantreden tegen Nederland vanaf 20u45.

Die nieuwe aanvoerder wordt Kylian Mbappé, het grote Franse briljantje. "Er zijn een aantal spelers die ik wil behouden, indien mogelijk", vertelt Deschamps in een persconferentie. "Kylian (Mbappé, nvdr.) is één van hen. Ik moet nog met hem overleggen, onder meer over de verantwoordelijkheid die hij als aanvoerder zal hebben. We moeten nog intern discussie voeren voor ik een beslissing neem", aldus de Fransman. Naast Mbappé zal ook Adrien Rabiot terugkeren. Ook Antoine Griezmann is van de partij, hij zal de rol van vice-aanvoerder op zich nemen hoewel hij met 117 interlands verreweg de meest ervaren international in de Franse selectie is. 

Volgens Franse media reageerde Griezmann teleurgesteld op de aanstelling van Mbappé. Volgens Le Figaro droomde Griezmann ervan aanvoerder te zijn op het EK 2024. Of deze beslissing gevolgen gaat hebben voor Griezmann als international, is nog koffiedik kijken.

Het programma van speeldag 1 in de EK 2024-kwalificatiecampagne op Eleven:

Donderdag 23 maart

Vrijdag 24 maart

Zaterdag 25 maart

Mis niks van de kwalificatiecampagne voor EURO 2024 dankzij de zenders van Eleven, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Nog meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top