Italië begint voor tweede keer aan “Operatie Rug Rechten” tegen Engeland

Sport | Italië wist zich voor de tweede keer op een rij niet te plaatsen voor het WK voetbal. Na Rusland was Italië ook afwezig in Qatar. Met opnieuw een pak aan revanchegevoelens op zak heeft La Squadra Azzurra de volle aandacht gevestigd op kwalificatie voor EURO 2024. De weg daarnaartoe begint met eerste horde Engeland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als Europees kampioen je titel prolongeren. Deze mindset spookt nu sinds het mislopen van het WK 2022 in Qatar door de hoofden van de Italiaanse voetbalfan. Evenzeer door die van bondscoach Roberto Mancini. “We kunnen deze ontgoocheling alleen maar wegspoelen door het volgende grote toernooi te winnen”, waren zijn woorden na de loting voor de kwalificatiecampagne van het EK 2024.

Mancini weet als geen ander de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Met dezelfde wraakgevoelens na het mislopen van het WK in Rusland pookte hij het vuur in het Italiaanse elftal aan om het daaropvolgende EK te winnen. “En we kunnen dat EK opnieuw winnen, maar laat ons eerst beginnen met de kwalificaties”, aldus Mancini.

Eitjes pellen met Noord-Macedonië

Italië werd onderverdeeld in een poule met Oekraïne, Malta, Noord-Macedonië en Engeland. Vooral de confrontaties met Engeland, een heruitgave van de voorbije EK-finale, worden absolute krakers. “Een klassieker”, zo noemde Mancini het in de aanloop naar dit duel. 

De twee landen samen zijn de grootste kanshebbers om plaatsen één en twee te claimen, die recht geven op een rechtstreeks ticket naar EURO 2024. Al mag een land als Oekraïne, geteisterd door oorlog en voetballend met de nodige trots voor de vlag, niet onderschat worden.

En Italië zou zijn recente geschiedenis niet kennen, moest het Noord-Macedonië onderschatten. Op 24 maart van vorig jaar, tijdens een regenachtige dag in Palermo, liet Italië zich namelijk door Noord-Macedonië verrassen in de play-offs richting het WK. Aleksandar Trajkovski, ex-speler van Zulte Waregem en KV Mechelen, deed de Italiaanse WK-droom uiteenspatten. 

Engelse bubbel doorprikt

Maar in de opener van de EK-kwalificatiecampagne wacht dus een klepper in Napels met Engeland, dat evenzeer teert op de nodige revanchegevoelens. De Engelse natie rekende zich namelijk op 11 juli 2021 al rijk toen The Three Lions in het eigen Wembleystadion de EK-finale mochten aanvatten tegen Italië. Zo’n 120 minuten en een penaltyreeks later werd de bubbel doorprikt. En als klap op de vuurpijl zorgde onder meer Italië ervoor dat Engeland als laatste eindigde in Groep 3 van de A-Divisie in de Nations League, waardoor het land in de volgende editie een categorie lager moet spelen. 

Na Engeland op donderdag wacht Italië op zondag de trip naar dwergnatie Malta. Engeland begint aan zijn EK-kwalificatiecampagne met een trip naar Italië, om drie dagen later Oekraïne te ontvangen. Het wordt voor beide landen zaak om een goede start te kennen aan deze campagne. Normaliter zijn Italië en Engeland capabel genoeg om de eerste twee plaatsen in deze poule te claimen.

Het programma van speeldag 1 in de EK 2024-kwalificatiecampagne op Eleven:

Donderdag 23 maart

Vrijdag 24 maart

Zaterdag 25 maart

Mis niks van de kwalificatiecampagne voor EURO 2024 dankzij de zenders van Eleven, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top