De toekomstige Rode Duivels: Luca Oyen, de parel van de Genkse academie

Sport | In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Luca Oyen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

KRC Genk heeft een zeer goede jeugdopleiding die onder meer kleppers als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Leandro Trossard voortbracht. De Limburgers worden samen met Anderlecht aanzien als de ploeg met de beste jeugdopleiding in het land en met Luca Oyen hebben ze een talent in de rangen dat mag dromen van een mooie carrière.

Zware blessure

Luca Oyen maakte op 9 augustus 2020 zijn competitiedebuut met KRC Genk tegen Zulte Waregem. Hij was toen amper 17 jaar. De jongeling mocht dat seizoen in totaal 21 keer aantreden. In die 645 minuten scoorde hij niet en deelde hij 2 assists uit. Het jaar daarna was Oyen het lichtpunt in het bijzonder zwakke seizoen van KRC Genk. De aanvallende middenvelder toonde zich met 3 goals en 4 assists in 34 wedstrijden. Zijn aantal speelminuten ging fors de hoogte in: 1.333 minuten. Dit seizoen moest de echte doorbraak worden als basisspeler en hij mocht meteen starten in de eerste competitiematch tegen Club Brugge.

Het noodlot sloeg echter toe. Oyen liep een zware knieblessure op. Ondertussen traint hij al mee en zal hij dit seizoen wellicht nog in actie komen. Oyen wordt al jaren aanzien als een groot talent. In oktober 2021 was Dimitri De Condé, Head of Football, nog enthousiast over het talent. "Geduld is in zijn situatie heel belangrijk. Hij moet eerst fysieke vooruitgang maken, die stappen is hij aan het zetten. Vandaag is hij achttien. Als hij op zijn 20ste niet op reguliere basis speelt in het eerste elftal van Genk, heeft Luca gefaald, maar wij als club ook. Er is binnen de club veel geloof in hem", vertelde hij toen in Sport/Voetbalmagazine.

Wesley Sonck

Op zijn 20ste staat de teller ondertussen al op 53 wedstrijden. Volgend seizoen moet zijn seizoen worden bij Racing Genk. Als hij zich dan verder weet te ontwikkelen, zou bondscoach Domenico Tedesco hem misschien wel eens in het vizier kunnen krijgen.

Jacky Mathijssen, coach van de beloften van België, was een jaar geleden nog duidelijk over het potentieel van Oyen. "Als er één speler is waarover Wesley (Sonck, coach van de nationale U19, nvdr.) praat, dan is het Luca. Stel dat een club een berg geld voor hem over heeft, dan denk ik niet dat die hetzelfde plan kan voorleggen als KRC Genk en de KBVB. Luca weet dat Genk en de bond voor hem zorgen, dat we hem samen sterker willen maken, waardoor hij in de toekomst misschien ooit voor de Rode Duivels zal uitkomen”, vertelde Mathijssen aan Het Nieuwsblad.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top