Kevin De Bruyne: de beste passeur uit de voetbalgeschiedenis?

Sport |

Deze week kwam statistiekenbureau CIES uit met opmerkelijk cijfermateriaal. Daaruit blijkt dat Kevin De Bruyne tussen maart 2022 en maart 2023 de meest performante passeur in het mondiale voetbal was. Wat meteen ook de vraag opwerpt: is hij de beste passeur in de geschiedenis van het voetbal?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elke week lost CIES, de voornaamste dataleverancier in de voetbalwereld, een nieuwsbrief. Meestal de resultaten van een enquête gericht op één specifiek thema. Deze week lag de focus bijvoorbeeld op de beste passeurs in het mondiale voetbal. Statistieken van één volledig kalenderjaar, tussen maart 2022 en maart 2023, werden uitgespit. Daaruit blijkt dat Kevin De Bruyne de primus van de klas is. We kunnen het bezwaarlijk een verrassing noemen, eerder een bevestiging.

Nochtans was onze landgenoot niet diegene met de meeste assists achter zijn naam, maar er werd in de vergelijkende studie rekening gehouden met het niveau van de competitie. En dan is KDB met zijn 18 assists wel degelijk de meest effectieve passeur ter wereld. In zijn zog volgen spelers als Ousmane Dembélé en Lionel Messi. Mike Trésor, de assistkoning van KRC Genk en de JPL, figureert op een tiende stek in dat prestigeklassement. Al jaren geldt Kevin De Bruyne als dé referentie op het vlak van passing en assists, deze studie staaft dat eens te meer met data. Wat de vraag doet rijzen: is hij de strafste passeur aller tijden?

Koning van Engeland, nog niet van Europa

In de Premier League is de Rode Duivel dit seizoen weeral goed voor 13 assists in 24 wedstrijden, en het seizoen is uiteraard nog lang niet ten einde. Met in totaal ondertussen 100 assists staat KDB zelfs op een eerste plaats bij de nog actieve spelers in de Premier League. In de all time ranglijst van assistgevers (Premier League van 1993 tot 2023) komt hij op een zesde plaats.

Over het Kanaal is De Bruyne dus ontegensprekelijk een referentie geworden, op het Europese vaste land is die dominantie minder groot. Sinds het begin van zijn carrière komt hij aan 23 assists in de Champions League. Slechts, zouden we durven stellen. Daarmee haalt hij niet eens de top 10 aller tijden. Die wordt aangevoerd door niemand minder dan Cristiano Ronaldo, met 42 assists, bijna het dubbele van KDB. Maar De Bruyne heeft de top 10 wel in het vizier, op die tiende plek staat Luis Suárez met 26 assists in de CL.

Indrukwekkende efficiëntie

Daarbij hoort wel een nuance die in het voordeel van onze landgenoot spreekt. In plaats van naar de naakte cijfers te kijken, kan je ook het efficiëntiepercentage in acht nemen. Bijvoorbeeld afgemeten aan het aantal gespeelde wedstrijden. En dan krijg je toch een heel ander beeld. De Bruyne heeft tot dusver amper 64 wedstrijden afgewerkt in de CL, tegenover 187 voor CR7. Daarmee klokt de Portugese ster af op een ratio van 0,22 assists per wedstrijd. De Belg komt aan 0,36 assists per wedstrijd.

Als je die vergelijking doortrekt, komen andere, meer verrassende namen als efficiëntste naar voren: Angel Dí Maria en Neymar. De Argentijnse dribbelaar komt aan 0,38 assists per wedstrijd in de CL, Neymar zelfs aan 0,41. Maar als De Bruyne op zijn elan van deze campagne blijft verdergaan (3 assists in 4 wedstrijden) zal hij dat duo snel bijhalen.

In de Premier League is KDB alvast de absolute koning. Ook naar efficiëntie toe. Met 100 assists in 234 wedstrijden komt hij aan een ratio van 0,42 per wedstrijd. Niemand doet beter. Tel je daar ook nog zijn wedstrijden in het shirt van de Rode Duivels bij (46 assists in 97 wedstrijden, hetzij 0,47 per wedstrijd) dan kan je echt niet anders concluderen dan dat Kevin De Bruyne bij de beste passeurs aller tijden behoort. De beste? Messi staat nog een trapje hoger, maar de Man City-middenvelder heeft nog enkele jaren te gaan. Van een mooie uitdaging gesproken.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interview, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over de CL:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top