Waarom Standard favoriet is om het laatste plekje van de Champions' Play-offs in te nemen

Sport |

Genk, Union en Antwerp hebben al quasi zekerheid over deelname aan de Champions’ Play-offs (PO1). Maar voor het vierde en laatste plaatsje in die titelstrijd wordt het knokken tot de laatste speeldag. Club Brugge zwalpt, Gent is wisselvallig en dus werpt Standard zich steeds nadrukkelijker op als kandidaat voor die plek in de top 4.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Genk is al zeker van een plek in de Champions’ Play-offs (de vroegere PO1), en behoudens een onwaarschijnlijke dip mogen ook Union en Antwerp zich al opmaken voor die eindstrijd om de landstitel. Maar voor de vierde en laatste plek is het ongemeen spannend in onze Jupiler Pro League. Elke speeldag lijken de kansen te keren. Club Brugge ligt voorlopig nog in pole position voor die vierde plek, maar KAA Gent, Standard en zelfs Westerlo liggen op vinkenslag.

Op basis van de voorbije speeldagen zit Standard op het beste spoor richting die play-offs. De topper van komende zondag tegen Club Brugge wordt daarin richtinggevend.

Goeie flow

De Luikenaars stonden dit seizoen nog geen enkele keer in de top 4, maar daartegenover staat dat ze sinds 18 september niet meer uit de top 8 verdwenen. We mogen dus spreken van een regelmatig seizoen, wat toch alweer even geleden is daar aan de boorden van de Maas. Vlak voor de WK-break prijkten ze een tijdje op de vijfde plek, maar onder meer door enkele verrassende nederlagen tegen staartploegen Kortrijk, Eupen en Seraing kon Gent weer over de Rouches wippen.

De voorbije weken lijkt coach Ronny Deila zijn manschappen echter weer net op tijd op scherp te hebben. Klaar om een laatste inhaalmanoeuvre in te zetten. Een solide en indrukwekkende zege tegen een nochtans sterk Union. Een puntendeling maar mentale overwinning tegen Anderlecht. En vervolgens een straffe prestatie tegen Westerlo (2-0). Het demonstreert dat Standard in de goede flow zit, met een positieve groepsdynamiek waarin iedereen voor elkaar werkt en elkaar succes gunt. Een pluim op de hoed van de Noorse coach. Die wist ook de nodige automatismen in de ploeg te slijpen. De eerste goal tegen Westerlo -een combinatie tussen Zinckernaegel, Donnum en Ohio- was daarvan een mooi voorbeeld. Ook het niveau dat middenvelder William Balikwisha tegenwoordig haalt, stemt tot positivisme.

Nog een argument in het voordeel van Standard: de concurrentie laat het afweten. Club Brugge, dat net nog een pandoering kreeg van Benfica en zijn trainer Scott Parker op straat zette, gaat door een zware identiteitscrisis. Hein Vanhaezebrouck krijgt dan weer moeilijk een lijn in het spel van zijn KAA Gent: de ene keer top, de andere keer flop. Vooral in de topaffiches laten de Gentenaars het te vaak liggen.

Gunstige kalender

Komende zondag (aftrap om 13u30) kunnen de Rouches een belangrijke slag slaan als ze Club Brugge kloppen in het Jan Breydelstadion. Met een zege wippen ze over de Bruggelingen en als Gent tegen Zulte verliest of gelijkspeelt is een plek in de top 4 een feit. Een (op papier) haalbaar programma in de weken daarop, schept de verwachting dat ze die plek niet meer zullen afstaan.

In die laatste weken van de reguliere competitie staan met Zulte Waregem en KV Oostende immers twee ploegen op het programma die verwikkeld zijn in een degradatiestrijd. Gevaarlijk enerzijds, maar het zijn dus ook teams die met niet al te veel vertrouwen spelen. Vervolgens wacht koploper Genk -dat al zeker is van PO1-deelname- om dan af te sluiten met wedstrijden tegen Charleroi en OHL. Dat zijn geen bij voorbaat gewonnen wedstrijden, maar ook geen onoverkomelijke klippen. Als Standard die weet te omzeilen, wacht voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019 nog eens een deelname aan PO1.

Volg de Jupiler Pro League, met zondag de topper tussen Club Brugge en Standard om 13u30, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Het programma van speeldag 29 in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 10 maart

Zaterdag 11 maart

Zondag 12 maart

Meer nieuws uit de Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top