Rode kaarten en schorsingsvoorstellen CPL: motivaties van refs én bondsparket

Sport | Tijdens het afgelopen weekend kregen er maar liefst vijf Challenger Pro Leaguespelers een rechtstreekse rode kaart. Het bondsparket behandelde maandag de rode kaarten en formuleerde daarop schorsingsvoorstellen (minnelijke schikkingen). Maar welke motivatie zat er achter die beslissingen? Dinsdag publiceerde de KBVB de verslagen van de zitting.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hieronder vindt u de vijf (samengevatte) motivaties van het bondsparket. HIER kan u de volledige verslagen lezen waarbij er ook wordt doorverwezen naar de indicatieve tabellen die de strafmaat bepalen én de daarbijhorende veronderstellingen

Joachim Van Damme (Beveren): 2 speeldagen schorsing (waarvan één met uitstel)

Verslag ref: “Een speler van RWDM kwam in balbezit, bijna ter hoogte van het middenveld. De speler trapt meteen de bal diep richting een ploegmaat die voorbij de middenlijn stond. Nadat de bal getrapt werd tackelde Joachim Van Damme langs achter naar de speler. Ondanks dat de impact met de knie gebeurde was dit aan hoge intensiteit op de enkel van zijn tegenstrever. Joachim Van Damme had de mogelijkheid niet om de bal te spelen aangezien deze al getrapt werd door zijn tegenstrever. Door deze tackle bracht hij de integriteit van zijn tegenstrever in gevaar.”

Oordeel bondsparket: Bij een 2-1 stand in het voordeel van Waasland-Beveren probeert een RWDM-speler een tegenaanval te lanceren. Hij trapt daarbij met de rechtervoet een bal in de diepte richting een ploeggenoot. Waasland-Beveren speler VAN DAMME – die op dat moment amper 2 minuten op het veld staat – komt vanaf de linkerzijde van de RWDM-speler aangelopen en voert vervolgens een glijdende tackle uit waarbij hij initieel met de linkervoet vooruit gaat en vervolgens doorglijdt waardoor de impact met het linkerscheenbeen / de linkerknie gebeurt. De bal is op het moment van de impact reeds gespeeld. De scheidsrechter staat perfect gepositioneerd, te weten met vrij zicht op de actie en op slechts enkele meters van de actie. De intensiteit van de tackle is hoog, de snelheid is mede door het glijden navenant. De fysieke integriteit van de tegenstander werd hierdoor in gevaar gebracht. Deze tegenstander had zich ernstig kunnen blesseren.

Daan Vekemans (Lierse): 4 speeldagen schorsing (waarvan twee met uitstel)


Verslag ref: “In minuut 44 van de wedstrijd gaat speler Vekemans Daan (Lierse Kempenzonen / 22-02-2000) met hoge intensiteit, studs gepresenteerd en een gestrekt been naar de tegenstander. Hij raakt de tegenstander gelukkig niet vol, maar we kunnen spreken van een actie die de fysieke integriteit van de tegenstander in gevaar brengt. Hiervoor werd hij uitgesloten voor ernstig gemeen spel”.

Oordeel bondsparket: De camerabeelden bevestigen integraal het verslag van de scheidsrechter, dewelke overigens ter beoordeling perfect gepositioneerd stond en vanop enkele meters vrij zicht had op de actie. Speler VEKEMANS gaat met zijn linkervoet in de tackle. Daarbij gaat zijn been gestrekt en met de studs vooruit richting de tegenstrever. De intensiteit en kracht van de tackle is hoog. De fysieke integriteit van de tegenstander wordt hierdoor in gevaar gebracht. Deze tegenstander had zich zeer ernstig kunnen blesseren. Gelukkig wordt hij niet vol geraakt.

Victory Beniangba (Jong Genk): 5 speeldagen schorsing (waarvan één met uitstel)

Verslag ref: “Na het fluiten van een duwfout, in minuut 75, in het voordeel van Jong Genk in het midden van de speelhelft van SL16, spurt speler Epolo (40 – SL16) uit zijn doel om een massa confrontatie te starten met een duw op een tegenstrever. Na een 2e duw van die speler Epolo volgt hierop een reactie van speler Beniangba (79 – Jong Genk). Beniangba komt op een zeer agressieve manier neus aan neus staan met speler Epolo (40 – SL16) en duwt hem met zijn borst vooruit. Daarna geeft hij een kopstoot met zijn hoofd in de richting van zijn tegenstrver (Epolo SL16). Hiervoor sluit ik hen beiden uit voor gewelddadig gedrag (=violent conduct)."

Oordeel bondsparket: Speler BENIANGBA komt aangelopen en duwt tegenstrever EPOLO tot tweemaal toe met de borst achteruit. Vervolgens geeft hij ook een kopstoot in de richting van zijn tegenstrever. Dit fysieke wangedrag, waaronder in het bijzonder het geven van een kopstoot, is zonder meer een brutaliteit, die getuigt van een totaal gebrek aan fairplay en niet aanvaardbaar mag zijn op onze voetbalvelden.

Matthieu Epolo (SL16 FC): 4 speeldagen schorsing (waarvan één met uitstel)

Verslag ref: “Na het fluiten van een duwfout in het voordeel van Jong Genk in het midden van de speelhelft van SL16, spurt speler Epolo (40- SL16) uit zijn doel om een massa confrontatie te starten met een duw op een tegenstrever. Wanneer verschillende medespelers en tegenstrevers langs hem staan, duwt speler Epolo voor een 2e maal, maar nu met beide handen en brutale kracht in het gezicht van zijn tegenstrever (55 – Jong Genk). Hierop volgt een reactie van speler Beniangba (79 – Jong Genk) en sluit ik hen beiden uit voor gewelddadig gedrag (= violent conduct)."


Oordeel bondsparket: De beelden bevestigen het verslag van de scheidsrechter. Doelman EPOLO sprint vanuit zijn doel naar de middencirkel. Daar duwt hij de K.R.C. Genk ROMMENS met kracht in de borst/nekstreek, tweemaal met beide handen.

Matias Galarza (Jong Genk): 4 speeldagen schorsing (waarvan één met uitstel)

Verslag ref: “In minuut 82, ter hoogte van de middencirkel op de eigen speelhelft verliest speler Galarza (25 – Jong Genk) controle over de bal. Om deze terug te winnen zet hij een springende/vliegende tackle in om de bal te heroveren. Hierbij springt hij met beide voeten van de grond, gestrekt rechter been, studs vooruit en aan een zeer hoge intensiteit richting zijn tegenstander en landt hij met beide voeten op de voet van zijn tegenstrever. Hierop fluit ik voor een directe vrije schop in het voordeel van SL16 en sluit ik speler Galarza uit voor ernstig gemeen spel (=serious foul play)”

Oordeel bondsparket: De camerabeelden bevestigen integraal het verslag van de scheidsrechter, dewelke overigens zeer goed gepositioneerd was om deze actie te beoordelen. Speler GALARZA verliest na een slechte aanname de controle over de bal waardoor deze bij de tegenstrever belandt. Alsdan probeert speler GALARZA deze terug te winnen. Hierbij zet hij een springende en vliegende tackle in. Daarbij springt hij met beide voeten van de grond, gestrekt rechterbeen en aan zeer hoge intensiteit richting zijn tegenstrever. Deze tegenstrever raakt hij met beide voeten op diens voet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top