Racing Genk geeft Ally ‘Samagoal’ Samatta weer vleugels

Sport |

Racing Genk speelt zondag om 18u30 thuis een cruciale wedstrijd tegen Union Saint-Gilloise in de 29ste speeldag van de Jupiler Pro League. Om comfortabeler op de eerste plaats te staan rekent de Limburgse koploper op de terugkeer van Ally Samatta

Door Pickx

Deel dit nieuws

Genk heeft er enkele woelige weken op zitten. De leiders in de competitie leken ongenaakbaar, maar lieten de laatste weken toch enkele steken vallen. Genk zag tijdens de wintermercato topscorer van de competitie Paul Onuachu vertrekken richting Premier League en zijn vervanger, Tolu Arokodare, liep na een succesvol debuut een knieblessure op. Redenen genoeg tot paniek, maar dat is buiten oude bekende Ally ‘Samagoal’ Samatta gerekend, bij zijn tweede periode bij Genk, verkeert de aanvaller in topvorm.

Genkie in hart en nieren

Nadat hij sinds 11 september niet meer wist te scoren, heeft de Tanzaniaan nu drie doelpunten gemaakt in twee wedstrijden, waaronder een verbluffende dubbel in de derby tegen Sint-Truiden. In slechts 216 optredens voor Racing Genk wist de centrumspits al 100 keer beslissend te zijn voor zijn eerste Europese club. Zijn teller staat nu op 80 doelpunten en 20 assists in Limburg.

Indrukwekkende statistieken, maar die zijn uiteraard voor een groot deel te danken aan zijn eerste periode bij Genk. Bij Aston Villa, Fenerbahçe en Antwerp, waar hij 17 keer scoorde en 5 assists gaf in 88 wedstrijden, was het heel wat minder. 

Hoewel er verschillende redenen voor deze mindere periode zijn, lijken Genk en Samatta gewoon een beresterke combinatie te zijn. De club geeft hem vleugels, dat vertelde ook assistent-coach  Domenico Olivieri aan Het Nieuwsblad: “Toen Ally hier in augustus na 2,5 jaar opnieuw arriveerde, zag je hem stralen. Iedereen voelde dat dit voor hem thuiskomen was. Hier in Genk heeft hij zijn mooiste momenten beleefd. De titel gepakt, Champions League gespeeld… Maar hij wordt vooral op handen gedragen door de supporters. Niet alleen omwille van zijn prestaties maar ook door zijn bereikbaarheid na de matchen en trainingen. Die band maakt iets los bij hem, daarom was hij ook zo gebrand op een terugkeer naar Genk.”

Op en top prof

De emotionele band met zijn supporters en management lijkt hem wel extra kracht te geven. De 30-jarige aanvaller is ook geliefd bij zijn teamgenoten. Het moet gezegd dat Ally Samatta nooit voor onrust zorgt. Bij zijn aankomst in België wachtte hij rustig af in de schaduw van de Griek Nikólaos Karélis. En hij deed hetzelfde met Paul Onuachu en Tolu Arokodare voordat hij zijn kans greep.

Ook in het spel is Samagoal, die bekend werd bij TP Mazembe, niet onbelangrijk. Hij is niet de typische spits die zijn kans afwacht in het strafschopgebied, maar hij creëert ook kansen voor anderen. Hoewel hij niet meer zo snel is als vroeger, compenseert hij dat met zijn ervaring, waardoor hij in veel situaties nog beslissender is. Hij is het soort speler dat ook van grote waarde is als hij niet scoort.

Ook voor zijn coach Wouter Vrancken is het een zegen om hem aan boord te hebben, omdat hij het perfecte voorbeeld voor jongere spelers is. “Samatta is zowel een trainingsbeest als een voorbeeldprof. Dat was hij al toen we vier jaar geleden met hem de vorige landstitel pakten en dat is hij nog steeds. Hij slaat zelden of nooit een training over, hij is integendeel één van de eersten om nog iets extra’s te doen in een periode dat hij minder speelt. Ook op de training die de bankzitters daags na de match afwerken, was hij vaak één van de trekkers”, aldus Domenico Olivieri. Met een goed matchritme zal ally Samatta nog beslissend zijn in de Genkse titelstrijd. Samatta wordt uitgeleend door het Turkse Fenerbahçe, een sterk seizoenseinde bij Genk kan wel eens een tweede kans bij zijn geliefde club betekenen. 

Het programma van speeldag 29 in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 10 maart:

Zaterdag 11 maart:

Zondag 12 maart:

Volg de Jupiler Pro League op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws uit de Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top