Wie wint met Milaan-San Remo het eerste monument van het seizoen?

Sport |

Wielerfans kunnen bijna stoppen met aftellen, Milaan - San Remo, het eerste wielermonument van het jaar, staat voor de deur. Een koers met een indrukwekkende startlijst en een razend spannend slot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeg dit jaar niet Milaan-San Remo, maar Abbiategrasso-San Remo! Deze stad met 32.000 inwoners ligt op ongeveer 20 km van Milaan en zal de start zijn van de 114e editie van La Primavera. Milaan - San Remo is met haar 296 km de langste klassieker van het seizoen en loopt na de start nabij Milaan langs de Middelandse Zee. Behalve de nieuwe start, heeft de organisatie verder niets veranderd aan de succesvolle formule.

Bekend scenario

Milaan San Remo is een van de meest voorspelbare klassiekers van het seizoen. Een groepje moedige renners zal dan wel proberen vanaf de Turchino weg te rijden, het wordt wachten tot de laatste kilometers vooraleer de koers pas echt losbarst.

Met iets meer dan 50 km te gaan begint het serieuze werk met de Capo Melle en de de Capo Cervo, een eerste schifting voor de iets zwaardere sprinters. Daarna zal de capo Berta met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% de optimisten op het idee brengen om aan te vallen. Op de top van de klim is het nog 40 km tot de finish.

Full gas op de Poggio

Na tien kilometer langs de zee draait het peloton de Cipressa op, waar de koers pas echt zal beginnen. Met 6 km aan 7% zal hier duidelijk worden welke renners nog fris zijn. Niet veel verder volgt de ster van de show, de Poggio, 3.7 km aan 4% met een maximale helling van 8%. De punchers willen daar ongetwijfeld afstand van het peloton nemen. Voor de sprinters die nog mee zijn, is het een kwestie van overleven. Al wordt het verschil allicht in de afdaling gemaakt, zoals de Sloveen Matej Mohoric vorig jaar, toen hij door een flinke portie risico in de bochten kon wegrijden van de rest. 

De renner van Bahrein-victorious behoort ook dit jaar ongetwijfeld tot de topfavorieten. Dat geldt ook voor Mathieu Van der Poel, Tadej Pogacar en Biniam Girmay Zij zullen hun best doen om sprinters als Caleb Ewan, Arnaud Démare of nog Sam Bennett achter te laten op de Poggio.

Bij de Belgen is uiteraard Wout van Aert topfavoriet. Hij zal net zoals Jasper Stuyven gebrand zijn op een tweede overwinning in San Remo. Als het op een sprint aankomt maakt ook Jasper Philipsen kans, maar dan moet hij wel bij de rest zien te blijven op de klimmetjes. En wat dan gezegd over Arnaud De Lie? Hij is ongelooflijk snel, maar kan hij ook mee op de Poggio? U ziet het 18 maart tijdens Milaan - San Remo.

Michael Matthews (covid) en Tom Pidcock (blessure) moeten deze editie helaas aan zich voorbij laten gaan.  

Bekijk Milaan - San Remo zaterdag 18 maart vanaf 13u35 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top