De toekomstige Rode Duivels: Ameen Al-Dakhil wordt klaargestoomd door Vincent Kompany

Sport | In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Ameen Al-Dakhil.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vincent Kompany shopte in januari en afgelopen zomer gretig in de Jupiler Pro League. Tijdens de wintermercato haalde de ex-trainer van RSC Anderlecht Ameen Al-Dakhil voor ongeveer 4 miljoen euro weg bij STVV. Daar was hij de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot een zeer interessante speler.

Defensief zette hij stappen voorwaarts en de jongeling is ook een speler die voor de voetballende oplossing kiest. Daarnaast is hij ook nog eens snel. Een type speler zoals Kompany ze graag heeft. Zelf is hij een fan van Raphael Varane en dat is ook de stijl die hij heeft.

Ex-Standard

Al-Dakhil speelde bij de jeugdploegen van Anderlecht en Standard. Het was bij de Rouches dat hij zijn profdebuut mocht maken. Al-Dakhil deed het aanvankelijk goed, maar verdween nadien meer en meer uit beeld. Standard liet hem voor 500.000 euro naar STVV verkassen en bedong ook een doorverkooppercentage. Na de transfer naar Burnley vingen de Rouches nog eens 1 miljoen euro.

De 20-jarige centrale verdediger is een zeer beloftevolle verdediger, die zelf op termijn hoopt door te breken bij de Rode Duivels. “De Rode Duivels zijn mijn ultieme doel. Ik hoop dat het ooit tot een selectie komt. Maar ik wil niet overhaast te werk gaan”, liet hij vorig jaar nog weten in Het Belang van Limburg.

Kompany ideale leermeester

Al-Dakhil kan ook nog voor Irak uitkomen, maar die piste laat hij voorlopig links liggen. "Laat ons zeggen dat die deur nog op een kiertje staat. In Irak volgen ze me van dichtbij, mijn vader krijgt nog wekelijks telefoon. Het is ook leuk om die steun te voelen. Maar ik denk dat ze het in Irak ook wel zullen begrijpen als ik ooit voor België zou kiezen. Mijn doel is om een grote speler te worden", zei de verdediger. Al-Dakhil krijgt de komende maanden de tijd om zich aan te passen aan het fysiek sterkere Engelse voetbal.

Met Kompany heeft hij een ideale leermeester om progressie te maken, want hij was hij in het verleden een verdediger van wereldklasse. De trainer van Burnley was bij de transfer van Al-Dakhil alvast zeer lovend over de jonge Belg. "Gezien zijn leeftijd, profiel en talent is hij een zeer interessante speler om mee te werken. Ik zie nu al veel kwaliteiten en als hij hier en daar nog wat kan verbeteren, dan oogt de toekomst mooi", zei de huidige coach van Burnley. 

Fan van deze reeks? Lees dan ook zeker deze artikels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top