Kampt het Genkse goudhaantje Bilal El Khannouss met een scoringscomplex?

Sport | Marokkaans international Bilal El Khannouss heeft nog niet gescoord op profniveau, terwijl de 18-jarige aanvallende middenvelder zonder twijfel tot de uitblinkers behoort bij de competitieleider. Kampt het Genkse goudhaantje met een scoringscomplex, of mogen we zijn lange droogte vooral niet problematiseren?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bilal El Khannouss is één van de absolute sterkhouders bij de koploper in de Jupiler Pro League. De 18-jarige Marokkaan – die bij de U15, U16, U17 en U18 van België speelde – miste dit seizoen nog geen enkele competitiematch, op de thuiswedstrijd tegen Charleroi na (door een schorsing).

Toch slaagde de aanvallende middenvelder er nog geen enkele keer in om de weg naar de netten te vinden. Bijna was het prijs afgelopen weekend tegen KV Oostende, nadat de bal via de rug van McGeehan in het West-Vlaamse doel belandde. Maar de VAR stak daar een stokje voor: zijn eerste doelpunt in het profvoetbal werd afgekeurd wegens voorafgaandelijk buitenspel van Paintsil. “Ik zit er niet mee”, reageerde de jonkie berustend, waarna hij refereerde aan de wereldhit van de Canadese rapper Drake: “God’s plan. Ik heb de knop meteen omgedraaid. Deze keer zijn de details tegen mij. Volgende week heb ik die centimeters verschil misschien mee en volgt dat doelpunt wel”, klonk het in Het Belang Van Limburg.

Gebrek aan efficiëntie 

El Khannouss is bij de Limburgers heel vaak betrokken in de opbouw van goals, maar zelf afwerken lukte vooralsnog niet. De middenvelder lijkt schijnbaar minder problemen te hebben met zijn droogte dan de buitenwereld. “Het enige wat de Marokkaan mist in zijn spel zijn assists en doelpunten”, schreef Knack op 12 november vorig jaar. Zijn eerste assist liet hij pas op 28 oktober noteren. Intussen zit hij aan drie assists. “Op die plek moet je efficiënt zijn in de vorm van goals en assists”, aldus analist Marc Degryse in Het Laatste Nieuws over het ex-product van Anderlecht. “Hij heeft nog niet gescoord en telt slechts één assist. Al is hij voor mij de uitzondering die daar voorlopig mee wegkomt.”

“Die El Khannouss heeft dit seizoen 18 wedstrijden gespeeld en daarin één assist gegeven en niet gescoord. En dat als aanvallende middenvelder bij de koploper die al 45 goals heeft gemaakt”, leest dan weer een kritische reactie op fansite ajaxshowtime.com. De auteur reageert op een artikel van de Nederlandse krant De Telegraaf over interesse van Ajax voor El Khannouss.

“Hij moet niet op zoek naar doelpunten en assists”, sprong coach Wouter Vrancken in Knack in de bres voor zijn poulain. “Hij moet zorgen dat hij daar komt waar hij beslissend kan zijn.” 

Rol belangrijker dan statistieken

Dat El Khannouss (nog) niet trefzeker is op het hoogste niveau, is een feit. Maar zijn impact is groter dan wat zijn statistieken doen uitschijnen: de belofte van het jaar rijgt de puike prestaties aaneen en geldt als één van de grootste talenten op de Belgische velden. Hij doet de ploeg beter draaien, en da’s van onschatbare waarde voor een coach.

En laten we niet vergeten dat de knaap amper 18 lentes telt: op zo'n piepjonge leeftijd is hij al sterkhouder in een team dat op weg is naar de landstitel. Die basisplaats heeft hij niet zomaar veroverd. Zijn coach heeft alle vertrouwen in zijn poulain, al geeft ook Vrancken toe dat efficiëntie een werkpunt is. Maar zolang El Khannouss blijft werken en op hoog niveau spelen zoals hij week in, week uit doet, zullen die goals waar de buitenwereld en hijzelf zo naar snakken wel volgen. Vroeg of laat: maakt niet uit. Zijn rol in de ploeg is belangrijker dan zijn statistieken. Nog belangrijker is dat hij vertrouwen blijft hebben in zichzelf en niet wakker ligt van zijn gebrek aan goals, want die druk kan verlammend werken.

Kan de Genkse revelatie dit weekend eindelijk de ban breken op het kunstveld van STVV? Only God knows.

Volg de Jupiler Pro League, en met name de partij tussen STVV en Racing Genk deze zondag om 13u30, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top