"Ik maakte een fout door voor Liverpool te tekenen"

Sport | Milan Jovanovic versierde tien jaar geleden een absolute toptransfer van Standard naar Liverpool. De temperamentvolle Serviër beleefde echter weinig succes aan zijn periode bij de Engelse topclub. Nadien sloot hij zijn carrière af bij RSC Anderlecht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Standard haalde in de zomer van 2006 de onbekende Milan Jovanovic transfervrij weg bij Lokomotiv Moskou. De linkeraanvaller maakte meteen veel indruk met zijn rushes en goals, maar ook met zijn prachtige interviews. ‘Jova’ was een openbaring op en naast het veld. Hij won in de Vurige Stede twee landstitels. Hij vormde een ijzersterk aanvalsduo met Dieumerci Mbokani en daarachter stond er met Steven Defour, Axel Witsel en Marouane Fellaini ook bijzonder veel kwaliteit.

Weinig indruk

Na 153 wedstrijden, met daarin 69 goals en 28 assists, mocht Jovanovic het proberen bij een Europese topclub. Liverpool haalde hem transfervrij naar de Premier League, nadat ook Juventus, Valencia en AC Milan interesse toonden. Jovanovic leek met zijn snelheid gemaakt voor het Engels voetbal, maar de stap van Standard naar Liverpool bleek toch wat groot te zijn. De eerste maanden kwam hij nog vaak aan de bak. De eerste acht competitiewedstrijden speelde hij zeven keer, maar Jovanovic kon niet overtuigen. Er volgden geen goals of assists. In de Europa League speelde hij ook regelmatig en daar leverde hij 1 goal en 2 assists af. In de League Cup lukte hem ook een doelpunt.

Roy Hodgson was de manager, maar die zette hem na enkele maanden op de bank. Diens opvolger Kenny Dalglish geloofde al helemaal niet in ‘Jova’ en hij kwam na Nieuwjaar nog amper aan de bak. Het werd dus geen succesverhaal. "Liverpool is een club die je niet kan weigeren. Het enige waar ik spijt van heb, is dat de manager die me hierheen heeft gehaald, is vertrokken voordat ik aankwam. Als Rafa Benítez was gebleven, denk ik dat de dingen anders zouden zijn geweest voor mij. Er waren 15 clubs geïnteresseerd en ik koos voor Liverpool, maar het was een vergissing", zei Jovanovic aan het einde van het seizoen tegen de Engelse pers.

Transfer naar rivaal Anderlecht

Jovanovic, op dat moment 29 jaar, werd al zeer snel gewogen en te licht bevonden. Hij tikte uiteindelijk af op amper 18 wedstrijden (1.082 minuten) met 2 goals en 2 assists voor Liverpool. Na een seizoen keerde Jovanovic terug naar België om voor RSC Anderlecht te tekenen.

Daar vormde hij samen met opnieuw Dieumerci Mbokani en Matias Suarez een geweldig aanvallend trio. Hij won er nog twee landstitels en na 24 doelpunten en 29 assists in 91 wedstrijden hing Jovanovic op amper 32-jarige leeftijd al de schoenen aan de haak. Een voetnoot bij Liverpool, maar Jovanovic is voor eeuwig en altijd een van de meest markante figuren uit het Belgische voetbal.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top