Is Erling Haaland een probleem in het spel van Manchester City?

Sport | Manchester City had het woensdagavond niet onder de markt tegen RB Leizpig. De Engelse topclub bleef steken op een 1-1-gelijkspel in de heenwedstrijd van de achtste finale in de Champions League. Erling Haaland kende een moeilijke avond en kwam amper in het stuk voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Erling Haaland realiseerde amper 22 baltoetsen. De aanvaller schoot 1 keer naast doel, verloor 8 ballen en gaf 11 slechte passe (een geslaagd passingspercentage van 78,6%). Het was duidelijk niet de avond van de Noorse goalgetter. Leipzig wist City in de tweede periode terug te dringen op eigen helft. De eerste 45 minuten waren voor de Engelsen, maar ook toen kon Haaland zich niet doorzetten. Haaland liep vooraan een beetje verloren en als hij niet weet te scoren, lijkt hij van weinig waarde te zijn in het systeem van Pep Guardiola.

Het gemis van Kevin De Bruyne

Gelukkig voor The Citizens gebeurt dat echter zelden. Haaland trof dit seizoen immers al 32 keer raak in evenveel wedstrijden. De ex-speler van Borussia Dortmund blijft dus een fenomeen waarover er amper twijfels mogen bestaan. Zijn grootste troeven zijn zijn snelheid, kracht en efficiëntie waardoor hij op jonge leeftijd nu al een van de meest gevreesde doelpuntenmachines ter wereld is.

Kevin De Bruyne ontbrak tegen Leipzig wegens ziekte en dat was duidelijk zichtbaar. KDB is dé man van de assists bij Manchester City en Haaland miste duidelijk de aanvoer van de Belg. Leipzig ving City op met een laag blok en torens als Joško Gvardiol zorgden ervoor dat er weinig ruimte was. Tegen dergelijke teams vallen de gebreken van de 22-jarige Haaland op. Of van het systeem van Guardiola.

Het spitsenprobleem van Guardiola

Erling Haaland is geen type aanvaller die zal terugzakken om mee het spel te maken. De spits is vooral iemand die op de loer ligt in het strafschopgebied en bij veel teams zou dat geen probleem zijn. Denk maar aan Filippo Inzaghi die vaak onzichtbaar was, maar wel een garantie was op doelpunten bij AC Milan en Juventus. Alleen is Manchester City onder Guardiola een team waar balbezit zeer belangrijk is en waar alle spelers (van de doelman tot de spits) in de visie van de Catalaanse coach actief moeten deelnemen aan het spel.

In het verleden hadden veel centrumspitsen al de nodige problemen onder Guardiola. Sergio Agüero deed het zeker niet slecht, maar hij zag zijn speelminuten stelselmatig afnemen sinds Guardiola aan de slag was in Manchester. Bij FC Barcelona gebruikte hij vaak een ‘valse negen’. Zo liep onder meer Zlatan Ibrahimovic helemaal verloren in Camp Nou. We kunnen het ons niet voorstellen dat Haaland naar de bank gaat verhuizen, daarvoor scoort hij te vaak. Maar toch dienen er de nodige vragen worden gesteld. Is hij geen belemmering inzake het mooie spel van Manchester City, terwijl iedereen aanvankelijk dacht dat hij dé ‘missing link’ was voor dit elftal?Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interview, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top