Arnaud Dony, de Belgische groeibriljant van Union

Jupiler Pro League | Tegen Standard zag Union zijn ongeslagen reeks van 18 wedstrijden eindigen. In een moeilijke wedstrijd voor de Unionisten was Arnaud Dony één van de uitblinkers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De nederlaag van Union tegen Standard was niet alleen maar slecht nieuws. Hoewel de ploeg het over het algemeen moeilijk had tegen de Luikenaars, waren er ook bij Union uitblinkers. Yorbe Vertessen scoorde zijn eerste doelpunt van het seizoen, Simon Adingra speelde een solide wedstrijd en Arnaud Dony toonde dat Union beschikt over talentvolle jonge Belgen.

In een ploeg die voor 70% uit buitenlanders bestaat is het niet gemakkelijk om als (jonge) Belg een plaats te veroveren. Maar Karel Geraerts gaf de linksback een goed half uur tegen Luik, zijn langste optreden in de competitie dit seizoen. Tot nu toe stond hij hooguit 21 minuten op het veld, op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League tegen zijn ex-club Sint-Truiden.

Beloftevolle rekruut

Dony werd niet opgeleid bij Union. De 18-jarige zette zijn eerste stapjes als voetballer bij Bas-Oha voor hij naar Sint-Truiden verkaste, waar hij het grootste deel van zijn opleiding genoot. Het was bij de Kanaries dat hij in februari 2022 zijn debuut maakte in eerste klasse. Drie opeenvolgende basisplaatsen bevestigden het talent van de linksback.

De Luikenaar is ook international. Als lid van het U18-team overtuigde hij Union om hem als eerste aanwinst van de vorige zomermercato naar Brussel te halen. Op zoek naar Belgische spelers om de door de federatie opgelegde quota te halen, heeft Union ingezet op een jongen met een groot potentieel die zich razendsnel ontwikkelt. In september vorig jaar was hij al aanvoerder van het U19-team tegen Albanië, in november maakte hij de overstap naar het U20-team.

Is hij er klaar voor?

Dit seizoen kwam hij op de eerste drie speeldagen van het kampioenschap in actie, nadien verdween Dony een beetje uit de schijnwerpers. Hij moest wachten tot eind december om een minuut te spelen. Deze maand februari volgden een basisplaats tegen Zulte Waregem, een plaats op de bank tegen Club Brugge en een half uur tegen Standard.

Zal de linksback meer speelminuten krijgen? Zelfs bij de U23 is zijn speeltijd zeer beperkt; hij speelde slechts twee wedstrijden, in november en februari. Met zijn 18 lentes heeft hij nog ruim de tijd, maar met de opeenvolging van wedstrijden in het vooruitzicht zou zijn aanwezigheid in de groep andere basisspelers wat adempauze kunnen geven.

Volg de Jupiler Pro League, en met name de partij tussen Westerlo en Union deze zaterdag om 20u45, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer nieuws uit de Jupiler Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top