AA Gent bevindt zich op een kruispunt in de clubgeschiedenis

Sport | Terwijl KAA Gent de afgelopen seizoenen enigszins is gedaald in de Belgische voetbalhiërarchie, heeft de directie van de club bekendgemaakt dat het op zoek gaat naar nieuwe investeerders. Een nieuw tijdperk is aangebroken voor de Buffalo's.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De aankondiging sloeg eind vorige week in als een bom. Het zakennieuwsagentschap Bloomberg onthulde dat AA Gent te koop stond. De voorzitter van de Buffalo’s was er als de kippen bij om deze informatie te nuanceren door aan te geven dat het vooral gaat om een zoektocht naar vers geld.

“We doen dit in het belang van de club, zodat AA Gent kan blijven groeien op Belgisch en Europees niveau”, vertelde Ivan De Witte aan Het Laatste Nieuws. “Door de inbreng van diverse kapitalen is de concurrentie in België sterk gegroeid. Wel, AA Gent moet mee in deze strijd. Daarom zijn we op zoek naar een investeerder die bij ons past. Ja, onze zoektocht duurt al even, omdat wij kieskeurig zijn. Laat er ook geen twijfel over bestaan: de nieuwe middelen moeten hoofdzakelijk naar de club gaan. Wij willen AA Gent versterken en de toekomst van de club verzekeren.”

Ingehaald door de concurrentie

De voorzitter vergist zich niet: zijn club heeft de laatste jaren wat aan glorie ingeboet. Terwijl de Buffalo’s in de seizoenen na hun titel van 2015 bovenaan het klassement meedraaiden, is dat nu niet meer het geval. Hoewel ze onlangs een vierde Belgische beker wonnen, hebben de Gentenaren veel te lijden gehad onder de terugkeer van Antwerp en, meer recent, Union naar het hoogste niveau.

Ivan De Witte en algemeen directeur Michel Louwagie, die samen 40% van de aandelen bezitten (de rest van de aandeelhouders bestaat uit een tiental personen), hebben torenhoge ambities voor de club. Op financieel vlak hebben Club Brugge en Racing Genk een straatlengte voorsprong op de Gentse clubkas.

Goede voorbeelden volgen

De op handen zijnde wissel van eigenaar baart de supporters van de Buffalo's zorgen. “Laten we hopen dat de club niet in handen valt van oliesjeiks of Russische investeerders”, aldus Filip Raes, voorzitter van de Gentse supportersvereniging. Hoewel ze zich sterk maken dat De Witte iemand zoekt die de club aan de top wil houden, en ze zich ervan bewust zijn dat een kapitaalinjectie noodzakelijk is, willen de fans onaangename verrassingen voorkomen.

De aanvoer van buitenlands kapitaal is in België niet altijd op een succesverhaal uitgedraaid. Beerschot, Tubeke, Lierse... Er zijn voorbeelden zat van mislukkingen. In de Ghelamco Arena zullen ze proberen het model te volgen van Union, eigendom van een Britse miljardair, of Westerlo, de promovendus die drie jaar geleden Turks eigendom werd en tegenwoordig een revelatie is in de Pro League.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, inclusief de wedstrijd tussen AA Gent en OHL deze zondag om 15u55 op Eleven Pro League 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over de Jupiler Pro League?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top