Arthur Theate knokt zich richting Europese top

Sport | Arthur Theate heeft in zijn carrière al heel veel obstakels overwonnen. De verdediger heeft een ijzersterke mentaliteit en bij Stade Rennes werkt de jonge Belgische verdediger verder aan de weg naar de top.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arthur Theate heeft er enkele opmerkelijke jaren opzitten. Een aantal seizoenen geleden achtte Standard hem niet goed genoeg en zij stuurden hem naar de uitgang. KV Oostende pikte hem transfervrij op en via de Belgische kust trok hij naar Bologna in de Serie A. Dit seizoen speelt hij bij de Franse eersteklasser Stade Rennes, waar hij tot op heden een zeer goede indruk achterlaat.

Theate is mentaal ijzersterk en zal niet snel het hoofd laten hangen. Het is die mentaliteit die hem op termijn een basisplaats bij de Rode Duivels moet opleveren. Op het afgelopen WK in Qatar speelde hij geen minuut. Toch is Theate zeker niet kritisch voor ex-bondscoach Roberto Martinez. "Martinez legde zijn keuzes niet aan mij uit, maar dat is normaal. Hij had andere zorgen. Ik verwachtte geen uitleg. Ik neem het hem helemaal niet kwalijk. Martinez is een buitengewone man en hij was het die mij lanceerde en perfect heeft geïntegreerd in de groep van de Rode Duivels", vertelde de linksvoetige verdediger aan RTBF.

Respect voor ervaren spelers

Eind maart neemt België het op tegen Zweden. Dat is een meteen een belangrijk uitduel inzake plaatsing voor het EK van 2024. Met Domenico Tedesco kwam er een nieuwe bondscoach en het lijkt nu al vast te staan dat Theate bij de selectie zal zitten. Zal hij als basispion aantreden? De verdediger wil uiteraard een basisplaats bekomen, maar de concurrentie is achteraan nog groot door de aanwezigheid van enkele ervaren verdedigers.

Zo halen jongens als Toby Alderweireld en Jan Vertonghen nog steeds een hoog niveau bij Royal Antwerp FC en Anderlecht, én speelden zij een goed WK. "Er zijn dingen die je moet respecteren in een kleedkamer. Er is een bepaalde hiërarchie. Sommige ervaren jongens betekenden al zoveel voor deze ploeg, zodat het normaal is dat zij met een voorsprong beginnen. Maar uiteraard vecht ik om die hiërarchie door elkaar te schudden”, aldus de speler.

Drie of vier verdedigers?

Onder Roberto Martinez speelde België altijd met een driemansdefensie. Het is voorlopig koffiedik kijken voor welk systeem Domenico Tedesco gaat kiezen. Theate voelt zich zeer goed aan de linkerzijde in een driemansdefensie. Maar bij Rennes speelt hij goed in een verdediging met vier verdedigers.

"Ik voel mij ook goed in een viermansdefensie, zoals bij Rennes. Bij Bologna speelde ik zelfs als linksachter waar ik de hele flank voor mijn rekening nam. Zelfs als ik als doelman moet spelen, zou ik dat doen om een basisplaats te bemachtigen bij de Rode Duivels", lacht Theate bij Eleven Sports.

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top