"Zidane, Ronaldo of Beckham? Ik leerde het meest van Mazinho bij Celta"

Sport | In de jaren van de Galacticos van Real Madrid waren het vooral illustere namen als Luis Figo, Ronaldo (de Braziliaan), David Beckham en Zinédine Zidane die alle aandacht kregen. In de schaduw was er echter ook een smaakmaker die indruk maakte met zijn prestaties: Claude Makélélé, die voordien ook furore maakte bij Celta de Vigo.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Claude Makélélé is vooral bekend vanwege zijn passages bij Chelsea (217 wedstrijden), FC Nantes (205 wedstrijden) en Real Madrid (145 wedstrijden). Daarnaast kwam hij ook uit voor Paris Saint-Germain (118 wedstrijden) en Olympique Marseille (36 wedstrijden). Velen zijn echter zijn twee seizoenen bij Celta de Vigo vergeten, waar hij 86 wedstrijden voor afwerkte.

Twee geweldige jaren

In augustus 1998 haalde Celta de Vigo de toen relatief onbekende Claude Makélélé voor 2,4 miljoen euro weg bij FC Nantes. Hij speelde er twee seizoenen en het waren de gouden jaren van de Spaanse subtopper. Makelélé kwam er terecht in een heerlijk elftal met andere iconische namen als Valerei Karpin, Aleksandr Mostovic en Haim Revivo.

In zijn eerste seizoen bij de club wist Celta knap vijfde te eindigen in La Liga. In Europa werd de kwartfinales van de UEFA Cup bereikt, onder meer Liverpool werd met 3-1 verslagen. Een jaar later eindigde Celta zevende in de competitie en stootte het weer door naar de kwartfinales van de UEFA Cup. Daar vielen weer straffe resultaten te noteren tegen Benfica (7-0) en Juventus (4-0).

Europese top

Makélélé groeide uit tot een van de beste middenvelders in de Spaanse competitie en dat had hij naar eigen zeggen te danken aan een ploegmaat. "Van wie ik het meest heb geleerd in mijn carrière? Van Mazinho bij Celta de Vigo. Hij leerde hoe ik mij moest positioneren en wat ik moest doen op het veld. Hij gaf mij bijzonder veel tactische kennis bij. Je kan op heel veel verschillende manieren voetballen, maar je moet altijd werken in functie van het elftal. Dat leerde ik onder meer dankzij hem", vertelde hij vorig jaar nog in een interview met de Spaanse krant AS.

De goede raad van Mazinho nam hij dus zeer goed aan en het zorgde ervoor dat in 2000 Real Madrid hem voor 14 miljoen euro weghaalde. De Koninklijke moest dus stevig betalen nadat Celta zich als een moeilijke onderhandelaar had opgesteld. Makélélé zette zelf echter ook druk om tot een akkoord te komen en trainde zelfs even niet mee. Uiteindelijk kwam alles in orde.

De jaren van Makélélé bij Celta de Vigo zijn misschien wel het minst bekend, maar de verdedigende middenvelder zette daar wel de grote stap richting Europese top. Na Celta de Vigo speelde hij enkel nog voor de allergrootste clubs. Na Real Madrid trok hij naar Chelsea en via daar ging het naar PSG. Daar hing hij op 38-jarige leeftijd de schoenen aan de haak.

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top