One day, one goal: Xavier Gravelaine schiet Caen naar de zevende hemel

Sport | Op 15 september 1992 speelde de Franse club Stade Malherbe Caen zijn eerste Europese wedstrijd ooit. In eigen huis namen ze het toen op tegen de Spaanse club Real Zaragoza. Het werd een avond om nooit meer te vergeten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Caen eindigde in het seizoen 1991-1992 knap op een vijfde plaats in de Ligue 1. Daardoor wisten ze zich te plaatsen voor de UEFA Cup. Daarin moesten ze meteen aan de bak tegen een sterke tegenstander, want Real Zaragoza kwam uit de koker. De heenwedstrijd vond plaats in het Stade de Venoix in Caen. De 5.000 aanwezige fans zagen hun team na zeven minuten op voorsprong komen via Stéphane Paille. Tien minuten later was het moment aangebroken voor Xavier Gravelaine.

Prachtig Europees debuut

De aanvallende middenvelder zag dat er via de linkerflank een beloftevolle aanval werd opgebouwd en Gravelaine zette op het middenveld een voorwaarts loopactie in. De Fransman koos goed positie en kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld. Zijn eerste balcontrole met links was niet geweldig, maar het leer kwam zo met een gelukje wel goed voor zijn rechtervoet. Gravelaine twijfelde niet en knalde bal onhoudbaar in een tijd tegen de netten: 2-0. Een droomstart voor Caen.

De Spanjaarden reageerden een kwartier later door de 2-1 te scoren via Sanjuan, maar nog voor de rust zorgde alweer Gravelaine voor de 3-1. In de tweede helft wist Zaragoza via Pardeza de eindstand op 3-2 te zetten. In de terugwedstrijd won Zaragoza met 2-0 en daardoor was het Europese avontuur van Caen al na een ronde voorbij. De Fransen waren toen zeer misnoegd over de arbitrage.

PSG, Marseille en Monaco

Het is tot op heden nog steeds de laatste Europese campagne die de Franse club wist af te werken. Anno 2023 speelt Caen in de Franse tweede klasse, waar het in de middenmoot staat. Het heeft met Norman Bassette een jonge Belgische aanvaller in de rangen. Voor Gravelaine was het seizoen 1992-1993 zijn laatste seizoen in loondienst van SM Caen.

Hij trok nadien naar Paris Saint-German. Hij verdedigde ook nog de kleuren van Strasbourg, Guingamp, Olympique Marseille, Montpellier, Watford, Le Havre, AS Monaco, terug Caen, Ajaccio, Istres en in 2004 sloot hij zijn carrière in Zwitserland af bij FC Sion. Hij was toen 35 jaar. Gravelaine speelde in totaal ook vier keer voor het nationaal team van Frankrijk. Hij bleef nadien in het voetbal en was analist bij tal van Franse media.

Fan van deze reeks? Herbeleef hoe Stefan Effenberg de jonge Iker Casillas op lepe wijze verschalkte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top