Dit zijn de werven van Domenico Tedesco bij de Rode Duivels

Sport | Domenico Tedesco heeft het stokje overgenomen van Roberto Martinez als bondscoach van België. Hem wacht de moeilijke taak de Rode Duivels nieuw leven in te blazen na het fiasco op het laatste WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het hing al een paar dagen in de lucht en de Belgische voetbalbond heeft het woensdagochtend bevestigd: Domenico Tedesco neemt het stokje over als bondscoach van België. De 37-jarige Duits-Italiaanse coach moet de nationale ploeg heropbouwen en opnieuw vertrouwen injecteren in de Duivels na de mislukking op het voorbije WK. Franky Vercauteren is benoemd tot technisch directeur en zal dus de andere rol overnemen die Roberto Martinez vervulde.

De verdediging

Al jaren de achilleshiel van de Rode Duivels. Dit viel samen met het pensioen van Vincent Kompany en Thomas Vermaelen als internationals. Sindsdien heeft België verschillende formules geprobeerd. Verrassend genoeg was de defenie één van de weinige positieve punten op het laatste WK. Toby Alderweireld liet geen steken vallen en ook Jan Vertonghen heeft zich puik van zijn verdedigende taken gekweten.

Deze twee moeten de fundering vormen voor de bouwwerken van Tedesco. De vraag is: uit welke andere namen zal de verdediging bestaan, en hoe zal die geposteerd worden? Martinez had al snel een driemansverdediging geïnstalleerd bij de Duivels; zal zijn opvolger die omvormen? Er is alleszins geen gebrek aan kandidaten voor het centrum, met Theate, Faes of Debast. Op rechts zijn Meunier en Castagne de oplossingen. Maar links? Alleen Vertonghen kan die rol voorlopig vervullen...

Big Rom en KDB

Was de verdediging in Qatar vrij secuur, het geleverde spel was dat allerminst. Tegen Canada en Marokko lieten de Rode Duivels bijna niets zien. Het Duivelse spel sprankelde in Rusland in 2018, maar vier jaar later liet België het tegenovergestelde zien. Eén doelpunt in drie wedstrijden en slechts een handvol kansen – behalve tegen Kroatië, toen de Duivels absoluut moesten scoren... Het mocht niet zijn.

En dat is waar 'laptopcoach' Tedesco, die bedreven is in het gebruik van computerdata, misschien een revolutie kan ontketenen in het spel van de Rode Duivels. Nu Eden Hazard uit beeld is vertrouwt België op een duo voor de toekomst: Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. We merkten het tegen Kroatië: toen de Inter-spits opkwam, was er nieuwe impuls. Ja, hij was onhandig en ongelukkig, maar Big Rom blijft onze beste aanvaller. Met hem is het KDB die het spel zal moeten leiden. Zo flamboyant en beslissend hij is bij Manchester City, zo moeilijk heeft de middenvelder met de gouden voeten het de laatste maanden bij de Rode Duivels. Met de juiste steun om hen heen moeten deze twee wereldtoppers de reputatie van de Rode Duivels herstellen.

Jeugd

Het is een project dat Roberto Martinez beetje bij beetje in gang heeft gezet zonder voor de volle 100% te gaan: dat van de opvolging van de Gouden Generatie. Sommige jongeren mochten proeven van de nationale ploeg, maar weinigen hebben een volwaardige kans gekregen – laat staan Roberto Martinez overtuigd.

En toch bulkt het in België van het talent. Kijk maar naar het EK U21 in juni, waar onze Jonge Duivels met ambitie naartoe zullen gaan – mogelijk met zes spelers die erbij waren in Qatar: Amadou Onana, Zeno Debast, Arthur Theate, Jérémy Doku, Loïs Openda en Charles De Ketelaere. Voeg aan deze lijst Aster Vranckx, Eliot Matazo en Koni De Winter toe en je hebt spelers waarop Domenico Tedesco kan rekenen om België te herlanceren.

Tedesco’s vuurdoop en eerste test volgt eind maart tegen Zweden, bij het begin van de kwalificatiecampagne voor het EK 2024.

Meer lezen over de Rode Duivels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top