Waarom Barça anno 2023 on fire is: het Catalaanse succesrecept blootgelegd

Sport | Ze wonnen dit jaar al hun wedstrijden, staan acht punten voor op aartsrivaal Real Madrid in La Liga en kunnen die kloof zondag uitbreiden naar elf. Voor wie er nog aan zou twijfelen: Frenkie de Jong en co. zijn helemaal herboren. Pickx legt de geheimen van FC Barcelona onder wondercoach Xavi bloot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

FC Barcelona heeft zich afgezonderd van het peloton in de Primera Division en staat al acht punten voor op een kwakkelend Real Madrid. Toen er afgeteld werd naar 2023 stonden de Blaugrana gelijk met Real Madrid in de stand. Ze hadden net een gelijkspel in Camp Nou tegen Espanyol achter de rug. Sindsdien is Barcelona ontpopt tot een pletwals. De Catalanen wonnen hun voorbije tien wedstrijden (het gelijkspel tegen Betis in de Supercup werd gewonnen op strafschoppen), wat tot een enorme vertrouwensboost heeft geleid.

Ondertussen heeft titelconcurrent Real Madrid aan kracht ingeboet. Naast de nederlaag in de finale van de Supercup heeft de ploeg van Ancelotti acht punten gemorst in de competitie, met een gelijkspel en twee nederlagen. De succesfactoren zijn legio, maar laat het duidelijk zijn: de herrijzenis van de Catalanen liep niet over rozen.

De afwezigheid van Lewandowski

Ten eerste zat Xavi zonder zijn beste spits. In januari werd Lewandowski voor drie wedstrijden geschorst, maar daar was helemaal niets van te merken. Barça boekte drie overwinningen. Maar misschien belangrijker: het team tankte vertrouwen, omdat Gavi en co. plots beseften dat ze niet zo afhankelijk waren van Lewandowski als gedacht.

In afwezigheid van de topscorer hebben zijn teamgenoten hun steentje bijgedragen. De voorbije zeges hebben vele vaders: onlangs scoorden Raphinha en Dembélé – ook vanuit de tweede lijn, iets wat Barça miste. Ook goudhaantjes Pedri, Ansu Fati en Gavi toonden zich trefzeker. Zelfs de 33-jarige verdediger Jordi Alba pikte laatst nog een goaltje mee.

Als de doelpunten belangrijk waren, kan hetzelfde gezegd worden over het keeperswerk. Marc-André Ter Stegen is in veel wedstrijden de redder geweest. De Duitser beleeft een topseizoen onder de lat: met 15 clean sheets in twintig matchen hield hij van alle keepers in La Liga dit seizoen het vaakst zijn netten schoon. Het geeft nog meer vertrouwen aan het team: als spelers dan eens in de fout gaan, staat er nog steeds een ijzersterke doelman onder de lat die de blunder kan uitwissen.

De factor Xavi

Een ander fundamenteel aspect was de overwinning in de Supercup tegen Real Madrid in wat misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen was. Een prijs die het team vertrouwen heeft gegeven en vooral heeft getoond waartoe ze in staat zijn. “Het zorgde ervoor dat we erin gingen geloven. Er zaten spelers in het team die nog nooit een prijs hadden gewonnen. De Supercopa heeft hen vertrouwen gegeven”, aldus Xavi in de Spaanse sportkrant Marca.

Tot slot is er nog de onmiskenbare invloed van de coach. Xavi speelt tegenwoordig met vier middenvelders: een geslaagde ingreep die ingeslepen is in de basisopstelling van het team. Door met minder ruimte in het centrum te spelen is de beste versie van Sergio Busquets opgestaan. De verdedigende middenvelder is een specialist van het bewegen in kleine ruimtes. Ook Frenkie De Jong haalde de voorbije weken weer zijn hoge niveau van weleer en is een steun en afspeelpunt voor Busquets. Waar zal dit eindigen?

Het programma van speeldag 21 in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 11 februari

Zondag 12 februari

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Meer lezen over La Liga?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top