Moet Juventus nu vrezen voor degradatie?

Sport |

Een grote schokgolf door de Serie A: de Italiaanse voetbalbond heeft besloten 15 punten af te trekken van titelkandidaat Juventus. De Oude Dame staat nu in de onderste helft van de tabel en moet allicht vechten voor behoud.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tenzij Juventus het goed doet in de beker, zal de Oude Dame een kruis moeten maken over Europees voetbal. Zeker nu de ploeg bestraft wordt voor boekhoudkundige fraude bij spelerstransfers tussen 2018 en 2021. Daar lachten ze in Italië niet mee, zeker omdat de ploeg uit Turijn in 2006 al eens moest degraderen door matchfixing. De Italiaanse voetbalbond besloot 15 punten af te trekken.

Juve staat nu 10e in de competitie op 12 punten van zesde in de stand AC Milan en dus op 12 punten van Europees voetbal. Erger nog, de ploeg uit Turijn heeft slechts 12 punten voorsprong op de eerste degradatiekandidaat. Het lijkt er steeds meer op dat Juve niet moet strijden voor Europees voetbal, maar voor het behoud in de Serie A.

Nog eens 20 punten?

Momenteel is de situatie niet dramatisch. Juve heeft kwaliteit genoeg om niet te degraderen, maar het zou wel eens erger kunnen worden. De 15 punten van januari zijn misschien nog maar het begin. Volgens Corriere dello Sport dreigt een nieuwe straf van 20 punten voor de Turijnse ploeg. De rechtbank onderzoekt het salarisbeheer van de club tijdens de coronacrisis. Als dat onderzoek slecht uitdraait, staat Juve op de laatste plaats met slechts 6 punten.

Juventus moet dus zo snel mogelijk punten zien te pakken. “We moeten dus 40 punten halen om onszelf te redden. Ik heb zin om te lachen, maar zo is het nu eenmaal", aldus Allegri, de coach van de ploeg. "Doelen stellen is momenteel niet aan de orde. We moeten gewoon degene voor ons inhalen en één plaats per keer opschuiven."

Voldoende kwaliteit

Moeten we ons dus zorgen maken over het lot van juve? Een beetje, maar er is geen reden tot paniek. Als de Bianconeri nog eens 20 punten verliezen, staan ze duidelijk onder druk en is het een race tegen de klok om zichzelf te redden. Maar in tegenstelling tot hun rivalen, zullen ze een veel betere ploeg hebben.

Ook toen Juve het moeilijk had in de Serie A, stonden ze nog steeds in de top 5. En als je kijkt naar de situatie bij de degradatiekandidaten, kan Juve snel plaatsen inhalen, ook met slechts 6 punten. Cremonese heeft 8 punten en kon dit seizoen nog niet winnen, Sampdoria heeft 10 punten en Hellas Verona 14. Juve heeft dus drie overwinningen nodig om veilig te zijn. Dat terwijl ze nog tegen die drie teams moetens spelen. 

Ondanks de zeer ingewikkelde situatie, lijkt Juve haar lot nog steeds in eigen handen te hebben, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt.

Het programma van speeldag 22 in de serie A op Eleven Sports:

Vrijdag 10 februari

Zaterdag 11 februari

Zondag 12 februari

Maandag 13 februari

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Meer lezen over de Serie A?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top