De Braziliaanse ster Adriano schitterde eerst kort bij Fiorentina voordat hij bij Inter explodeerde

Sport | Hoewel spelers in de hoofden van de mensen worden geassocieerd met de ene of de andere club, wordt soms een club helemaal over het hoofd gezien omdat de bewuste speler er geen blijvende indruk heeft gemaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Adriano, die naam maakte bij Fiorentina voordat hij een ster werd bij Inter.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adriano, ooit gold hij als een van de grootste beloften van het Braziliaanse voetbal, heeft misschien nooit de carrière gehad waarvoor hij voorbestemd leek, maar het begon nochtans allemaal goed voor hem. De Braziliaan maakte naam op jonge leeftijd in zijn geboorteland en speelde op 18-jarige leeftijd al voor het eerste elftal van Flamengo. Maar niet voor lang, want zijn veelbelovende begin had hem ook op de radar gezet in Europa. Verschillende grote clubs waren in hem geïnteresseerd, maar in juni 2001 tekende hij voor Inter Milaan. Destijds dachten de Milanezen de opvolger van Ronaldo, die nog in revalidatie was, te hebben gevonden.

De Nerazzurri waren inderdaad in de ban van deze krachtige spits die alles in zich had om een wereldster te worden: snelheid, een goed schot, dribbelen... Adriano’s pluspunten waren indrukwekkend. Maar de 19-jarige gewezen inwoner van Rio de Janeiro mistte nog wat ervaring en moest zich nog aanpassen aan het Europese voetbal. In de eerste helft van het seizoen scoorde hij slechts één doelpunt in acht Serie A-wedstrijden voor de Lombardijse club en vanaf november werd hij zelfs niet meer ingezet.

I Viola redden

Op zoek naar speeltijd werd Adriano in januari uitgeleend aan Fiorentina. Daar ontdekte hij een iets andere sfeer. Terwijl Inter voor de titel meespeelde, was I Viola, zoals de bijnaam van de club luidt, midden in de degradatiestrijd verwikkeld en rekenden het op het Braziliaanse wonderkind om de club te redden. De boodschap werd gehoord door Adriano want hij was al beslissend in zijn eerste wedstrijd voor Fiorentina. Roberto Mancini, die hij later opnieuw met Inter zou tegenkomen, gaf hem een basisplaats in de spits naast Nuno Gomes, en hij bleef er titularis tot aan het einde van het seizoen.

Hij maakte een sensationeel debuut bij zijn nieuwe club en scoorde 5 doelpunten en gaf 1 assist in 8 wedstrijden. Zijn doelpunten leverden Fiorentina echter niet veel punten op en de degradatie kon niet vermeden worden. Na vier maanden was Adriano's avontuur in Florence alweer voorbij. Met 6 doelpunten en 1 assist in 15 wedstrijden voor een ploeg die tegen de degradatie vocht, was de persoonlijke prestatie van de Braziliaan nochtans behoorlijk, ondanks het feit dat hij aan het eind van het seizoen gedurende zes wedstrijden op rij niet scoorde.

Een nieuwe status

Parma was onder de indruk en slaagde erin hem het volgende seizoen op huurbasis binnen te halen. Adriano scoorde maar liefst 23 doelpunten in 37 competitiewedstrijden in anderhalf seizoen. In de winter van 2003-04 nam Inter, dat Ronaldo een jaar eerder had laten vertrekken naar Real Madrid, hun goudklompje weer op in de selectie, gesterkt door zijn status als de nieuwe ster van de Serie A. Adriano, die nu de bijnaam "L'Imperatore of “De Keizer” had, brak ook definitief door bij Milan in het seizoen 2004-2005 en hij scoorde bijvoorbeeld 10 doelpunten in de Champions League.

Maar door de wisselvalligheid van de Braziliaanse international (27 doelpunten in 48 wedstrijden), het feit dat hij zich ongelukkig voelde en zijn twijfelachtige levensstijl zal hij nooit de topspeler worden waarvoor hij bestemd leek. Na enkele mislukte uitleenbeurten aan clubs in zijn geboorteland verliet Adriano het profvoetbal in 2014 op 32-jarige leeftijd. Hij won vier landstitels en twee Italiaanse bekers met Inter, evenals een Copa America en een Confederations Cup met Brazilië.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top