One Day, One Goal: toen de ervaren Stefan Effenberg de jonge Iker Casillas verschalkte met een geniale vrije trap

Sport |

In het seizoen 1999/2000 werd de clash tussen de grootmachten Real Madrid en Bayern München in de tweede groepsfase van de Champions League een van dé wedstrijden van het jaar. Ook toenmalig Bayern-aanvoerder Stefan Effenberg deed zijn duit in het zakje met een sublieme treffer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 29 februari 2000 was het mythische Santiago Bernabeu-stadion het schouwtoneel van een toptreffen tussen twee al even mythische clubs: Real Madrid en Bayern München. Het had perfect om een finale in de Champions League kunnen gaan, maar we zaten toen nog maar in de tweede groepsfase van het prestigieuze kampioenenbal -dat toen nog twee groepsfases kende. Het maakte de wedstrijd er niet minder spectaculair om. Integendeel.

Beide Europese grootmachten verzorgden van bij het begin het spektakel en trokken de gashendels meteen vol open. Bij het ingaan van de pauze prijkte er al een 1-3 stand op het bord, in het voordeel van de bezoekers uit Duitsland wel te verstaan. Uiteindelijk eindigde de partij op een smadelijke 2-4 nederlaag voor de Koninklijke. Dat toen nochtans kon bogen op heel wat illustere namen in de basiself, zoals die van Roberto Carlos, Fernando Redondo, Fernando Hierro, Nicolas Anelka, Fernando Morientes en Raúl. Die twee laatsten kwamen ook tot scoren.

Listige vrije trap

Maar hét hoogtepunt van die gedenkwaardige avond was de 0-2 van Stefan Effenberg in de 24e minuut. Een vrije trap vanop rechts, waarbij iedereen uitging van een voorzet in het strafschopgebied, ook Iker Casillas, toen nog een jonge doelman van amper 19 jaar. Maar daar maakte de lepe middenvelder van Bayern dankbaar gebruik van, met zijn feilloze traptechniek krulde hij de bal laag in de benedenhoek aan de eerste paal.

Bayern was toen een geoliede machine, dat kon teren op ervaren rotten als Lothar Matthaüs, Mehmet Scholl, Jens Jeremies, Bixente Lizarazu, Thorsten Fink en Hasan Salihamidzic (huidig sportief directeur van Bayern). Een week later werd de terugmatch eveneens gewonnen, opnieuw met klinkende 4-1 cijfers. Bayern zou die tweede groepsfase als leider eindigen, met Real als runner-up. Maar zoals het nadien nog zo vaak zou gaan in de CL, ging Real uiteindelijk wel met de prijzen lopen. In die editie van 1999/2000 wonnen ze in een volledig Spaanse finale van Valencia CF, het was de eerste trofee voor coach Vicente Del Bosque.

Einde in mineur voor Effenberg

Een jaar nadien nam Bayern revanche door de CL te winnen. Enkel in zijn periode bij Bayern (1998-2002) wist Effenberg wat prijzen op zijn palmares te zetten, waaronder drie Duitse titels en één beker. Ondanks zijn voetballende kwaliteiten won hij in 1995 enkel nog een Duitse beker met Borussia Mönchengladbach en kwam hij bij de Duitse nationale ploeg aan amper 35 interlands.

Veel had te maken met zijn sterke persoonlijkheid en opvliegende karakter. Zo werd de norse middenvelder jarenlang geweerd bij Die Mannschaft nadat hij op het WK ’94 zijn middenvinger had getoond aan de eigen fans. Na zijn succesvolle periode bij Bayern verhuisde hij in 2002 nog naar Wolfsburg om uiteindelijk in 2004 zijn schoenen aan de haak te hangen na een kort avontuur bij Al-Arabi in Qatar. Een einde in mineur. Fan van deze rubriek? Lees dan ook onze vorige bijdrage over Scott Nisbet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top