Hoe FC Barcelona wint dankzij zijn verdediging

Sport | In de Spaanse eerste klasse knokt FC Barcelona samen met Real Madrid om de landstitel. Barça is aan een zeer sterke reeks bezig, maar dat doet het niet dankzij prachtig aanvallend voetbal. De defensie van de Catalanen is misschien wel de sleutel tot succes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

FC Barcelona stond de afgelopen jaren te boek als een team waar je veel spektakel zag. Dat kwam onder meer dankzij de inbreng van Lionel Messi, die vele jaren het spektakel verzorgde bij Barça. Sinds zijn vertrek pakken ze het anders en dit seizoen heeft FC Barcelona de beste defensie in Europa.

Resultaatgericht

FC Barcelona kende de afgelopen jaren de nodige problemen. De laatste landstitel dateert al van 2019 en in Europa kan het al even niet meer meespelen voor de eindzege. Dat kwam onder meer door de financiële problemen bij de club. Trainer Xavi werd ruim een jaar geleden trainer van Barça en afgelopen zomer kreeg hij met Raphinha, Koundé, Lewandowski, Kessié en zelfs Christensen de nodige versterkingen. Op die manier moest hij de club weer naar sportief succes en de nodige Europese inkomsten sturen.

FC Barcelona won onlangs de Spaanse Super Cup, maar in de Champions League werd het uitgeschakeld in de groepsfase. Daardoor speelt het deze maand in de Europa League, waar het Manchester United zal treffen. In La Liga heeft Xavi ondertussen een goede reeks neergezet met de volgende resultaten: 0-1, 2-0, 1-2, 1-1, 0 -1, 1-0 en 0-1. FC Barcelona scoort niet veel, maar incasseert ook amper doelpunten. De nadruk ligt duidelijk op een goede defensieve organisatie.

Beste verdediging in Europa

Na 18 speeldagen incasseerde FC Barcelona nog maar zes tegendoelpunten. Geen enkel team doet beter in Europa. Nog nooit in de geschiedenis heeft de club het zo goed gedaan na zoveel wedstrijden. Achteraan rekent Xavi op Ronald Araujo, Alejandro Baldé, Andreas Christensen en Jules Koundé. Maar Barcelona vormt een hecht blok en verdedigt goed als team. Zo zetten Fati en Dembélé ook goed druk en verwaarlozen zij zeker hun defensieve taak niet.

Daarnaast is ook doelman Ter Stegen (14 clean sheets) aan een zeer sterk seizoen bezig, waardoor het geen toeval is dat Barcelona zo weinig treffers moet slikken. Een solide keeper, een sterke verdediging, een ploeg die verdedigend het werk doet en aanvallers die scoren wanneer het moet. Xavi heeft de perfecte ingrediënten gevonden om van Barcelona weer een winnend team te maken.

Het programma van de 19de speeldag in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 4 februari

Zondag 5 februari

Meer nieuws:

Volg het beste van La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top