Belgische sporthelden: Stefan Everts en zijn driedubbele overwinning… op één dag!

Sport |

In 2023 lanceert Pickx een nieuwe reeks over de grootste Belgische sporthelden. Pickx kijkt niet terug naar de carrière van deze sporters, maar naar één specifieke prestatie die hen tot legende maakte. Vandaag focussen we op de grootste kampioen in de geschiedenis van de motorcross: Stefan Everts.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tien wereldtitels en 101 Grand Prix-overwinningen: Stefan Everts’ palmares in de motorcross blijft ongeëvenaard. De Belg, een absolute legende in zijn discipline, heeft verschillende generaties getekend met zijn technisch gemak, zijn stijl en zijn vele overwinningen. Iets minder dan 20 jaar geleden leverde de Limburger een sensationele prestatie door op dezelfde dag een GP te winnen in drie verschillende categorieën.

Het was 14 september 2003 in Ernée, Frankrijk. Op het beroemde Raymond Demy-circuit was Everts de grote favoriet voor de twaalfde en laatste ronde van het wereldkampioenschap. De rijder had toen al al 13 GP-races gewonnen in de drie categorieën 125cc, MXGP en 650cc. In de 125cc-klasse had Everts net 6 keer op rij het wereldkampioenschap gewonnen. Maar hij zou het nog beter doen in Ernée: Everts was vastberaden om in alle drie de klassen voor de overwinning te gaan.

“Een ongelooflijke gevecht”

In de 125cc nam Everts de leiding, Alessio Chiodi meer dan 4 seconden achter zich latend, en eindigde hij als tweede in het wereldkampioenschap. In de MXGP won de Limburger opnieuw voor Bian Jorgensen en Joshua Coppins én pakte hij de wereldtitel, de zevende uit zijn carrière. In de laatste race werd het echter spannender. Op een voor hem minder vertrouwde machine vocht de Yamaha-coureur een geweldige tweestrijd uit met Javier Garcia Vico, maar uiteindelijk nam hij definitief de leiding en won de race. Everts schreef daarmee geschiedenis: niemand voor hem was er ooit in geslaagd om drie categorieën op dezelfde dag te winnen.

“Het was mijn laatste kans om in alle drie de klassen te rijden, vanwege de verandering in de reglementen volgend jaar”, legde hij destijds uit. “Het was een geweldige dag, maar fysiek erg zwaar. Ik heb echt geleden in de 650, met een ongelooflijk gevecht tegen Javier Garcia Vico.”

Later schreef Everts overigens nóg meer geschiedenis in zijn sport. Drie jaar later, in 2006, verpletterde de Belg de concurrentie op weg naar zijn tiende titel door 14 van de 15 races van het seizoen te winnen. Met deze laatste wereldtitel zou de grootste coureur aller tijden definitief afscheid nemen van de sport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top