Taribo West: van gevreesd voetballer naar een leven als priester

Sport | Met Internazionale – AC Milan staat er een geweldige match op het programma in de Serie A. Ongeveer 25 jaar geleden maakte Taribo West regelmatig deel uit van deze Milanese derby. Hij speelde in die periode voor Inter en AC Milan. Vandaag de dag is hij een priester in Milaan en in zijn thuisland Nigeria.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Taribo West was in de jaren 90 een opvallend figuur in het Europese voetbal. De centrale verdediger maakte furore bij Auxerre en daar ging Inter hem in 1997 wegplukken. Hij kon beenhard zijn in de duels, maar West was ook een speler die je om een andere reden meteen opviel op een veld. De verdediger had immers een kenmerkend kapsel met vlechtjes in alle kleuren van de regenboog.

Toch werd zijn passage bij Inter en AC Milan geen bijzonder groot succes, ook al won hij de UEFA Cup met Inter. Hij verdedigde ook nog de kleuren van Derby County, FC Kaiserslautern, Partizan Belgrado, Al-Arabi, Plymouth en Paykan. De 42-voudige Nigeriaanse international, met wie hij de Olympische Spelen won, hing in 2007 op 33-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Nadien werd het zeer stil rondom West.

Steun

Tot in 2014. Toen richtte Taribo West in de buitenwijken van Milaan een kerk op: ‘Shelter in the Storm Miracle Ministries of All Nation'. Dakloze Nigeriaanse vrouwen, die in de illegaliteit gedwongen werden richting prostitutie, kregen er onderdak. "We hebben ze onderdak gegeven en daarna een baan voor ze gevonden", vertelde West aan het Spaanse Marca. "We hebben ze ook geholpen met het verkrijgen van hun verblijfspapieren", verklapte hij.

Dat is niet alles. West richtte immers ook de ‘Taribo West Charity Foundation’ op om kwetsbare kinderen te helpen. Van een gevreesde voetballer naar een weldoener naast het veld. Van een prachtige metamorfose gesproken.Lippi en Roux

Voor zijn ex-ploegmaats was het geen verrassing dat West deze weg insloeg. Zo is er het verhaal dat hij op een dag in een outfit van een priester naar de kleedkamer kwam. "Het is de wil van de Heer dat ik zal starten in het team", verklaarde hij. Toenmalig Inter-coach Marcello Lippi reageerde laconiek: "Dat is jammer, want God heeft mij niets verteld".

Ook bij Auxerre wist toenmalig trainer Guy Roux een gelijkaardig verhaal te vertellen. "Voor de wedstrijden nam hij een kaars mee naar de kleedkamer en gingen de spelers rondom hem zitten. Er volgde dan een gebed. Hij sprak eerst in zijn taal en nadien schakelde hij over naar het Engels. Hij eindigde dan altijd met ‘wij zijn allemaal Auxerre", aldus Roux aan Le Figaro. West is en blijft een figuur zoals je ze nadien nog zelden hebt gezien in het voetbal.

Het speelschema van speeldag 21 in de Serie A op Eleven Sports:

Zaterdag 4 februari

Zondag 5 februari

Meer lezen over de Serie A?

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top