Defensieve kopzorgen bezorgen Scott Parker stilaan migraine

Jupiler Pro League | Al acht wedstrijden op rij (oefenpartijen niet inbegrepen) kan Club Brugge de nul niet houden. Met het zware programma dat blauw-zwart de komende weken te wachten staat tegen rechtstreekse concurrenten Antwerp, Union en AA Gent (en tussendoor een Champions League-match tegen Benfica) stijgt bij Scott Parker de druk om orde op zaken te zetten in zijn defensie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tekenend: de laatste clean sheet van Club Brugge dateert van 9 november en de bekermatch tegen Patro Eisden. Voetbaljournalist Peter Vandenbempt noemde de Brugse verdediging in zijn wekelijkse analyse op Radio 1 een “Rubiks kubus” waarbij Parker “maar blijft schuiven en draaien en de keuzes elke keer weer verkeerd zijn”.

De individuele uitschuivers in de blauw-zwarte defensie stapelen zich op. Boyata, Sylla en laatst nog Mata: allemaal gingen ze de voorbije weken de mist in, waarna Parker telkens weer rond de tekentafel ging zitten om aan zijn verdediging te sleutelen. Tegen Essevee stonden Odoi en Boyota nog centraal, met Mata en Meijer op de flanken. De week ervoor, tegen Charleroi, stonden Mechele en Odoi in de as, met Meijer en Buchanan naast hen. De week dáárvoor stond Sylla centraal op de plaats van Mechele, tegen koploper Racing Genk begin dit jaar vormden Sylla en Mechele dan weer samen de defensieve as.

Clinton Mata zoekt naar beste vorm

Naast het feit dat die vele rotaties nog geen type-verdediging opleverde, gaat het geëxperimenteer ten koste van de stabiliteit in de ploeg. De zege tegen Zulte Waregem was de eerste in acht wedstrijden met inzet. Los daarvan laat het vormpeil van enkele sleutelpionnen te wensen over: zo zoekt publiekslieveling Clinton Mata al maanden naar zijn beste vorm na zijn enkelblessure. Op de voorbije speeldag had hij boter op het hoofd bij de tegentreffer van Ndour, toen hij aarzelde bij het uitverdedigen. Een tweede uitschuiver werd niet afgestraft door Vossen.

Jarenlang was Mata op de rechterflank een vaste waarde bij Club. Onverzettelijk in de verdediging en met zijn snelheid en duelkracht een extra wapen in de aanval. De voorbije twee seizoenen speelde hij bij blauw-zwart 38 en 39 wedstrijden in de competitie en telkens twaalf matchen in Europa. Hij geldt als één van de sterkhouders in het kampioenenelftal. Maar de laatste weken pendelt de Belgisch-Angolese verdediger tussen de bank en de basis: een nieuwe realiteit waar de ooit onbetwiste basisspeler zich bij moet neerleggen. Het is niet ondenkbaar dat het ongenoegen bij Mata over zijn statuut groeit.

Komende weken cruciaal

En interne spanningen, die kan Club Brugge de komende weken missen als kiespijn. Want met wedstrijden tegen Benfica in Europa en rechtstreekse concurrenten Antwerp, Union en AA Gent in de Jupiler Pro League in het verschiet, worden die komende weken cruciaal. Tegen kelderploeg Zulte Waregem was Club wederom niet overtuigend, maar kaapte het toch de driepunter weg. De volgende afspraak is op de Bosuil: tegen een topploeg als Antwerp zullen Hans Vanaken en co. uit een ander vaatje moeten tappen om punten te sprokkelen. Krijgt Parker zijn defensie op tijd op punt?

Het programma van speeldag 24 in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 3 februari

Zaterdag 4 februari 

Zondag 5 februari

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over de Jupiler Pro League? 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top