Amadou Onana: in een half jaar van nobele onbekende tot potentiële toptransfer in de Premier League

Sport |

Chelsea bracht al een officieel bod uit en ook Arsenal ziet brood in Amadou Onana, revelatie bij Everton en bij de Rode Duivels. Het gaat snel voor de 21-jarige middenvelder. Te snel?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amadou Onana tekende deze zomer pas bij Everton, maar maakte daar in zijn eerste halve seizoen zoveel indruk dat de topclubs nu al in de rij staan voor hem. De interesse komt voornamelijk uit Londen, waar zowel Chelsea als Arsenal hem hoog op de verlanglijst hebben gezet. Volgens Het Nieuwsblad zouden de Blues zelfs al een officieel bod gedaan hebben en gesproken hebben met de Rode Duivel, maar die laat zich vooralsnog niet het hoofd op hol brengen. Volgens diezelfde bron zou Onana aan Chelsea verteld hebben dat hij het seizoen wil uitdoen bij Everton.

Maar verwacht wordt dat Chelsea nog een nieuwe poging zal ondernemen om hem te verleiden én dat Arsenal, voorlopig de fiere leider in de Premier League, mee in de dans zal springen tijdens de laatste dagen van deze wintermercato. Die clubs hebben immers bloed geroken: Everton hangt op een degradatieplaats, zette net zijn trainer Frank Lampard aan de deur, kampt met bestuurlijke chaos en zoekt een nieuwe eigenaar. Dat zijn allemaal elementen die een transfer doorgaans versnellen. Het is des te opmerkelijker dat Onana dus in eerste instantie weigert in te gaan op de aanbieding van Chelsea.

Zoals Fellaini

Al is het wel een slimme zet. Bij Everton weet de rijzige middenvelder zich verzekerd van speelminuten, iets waar hij een absolute noodzaak aan heeft. Bij Lille OSC, zijn vorige club, kende hij dan wel zijn doorbraak op het hoogste niveau, maar een onbetwiste titularis was hij er ook niet. In feite was Onana nog nooit bij zijn vorige clubs, niet bij Hoffenheim, niet bij Hamburg SV en niet bij Lille. Zelfs bij de jeugd geloofde men niet al te erg in hem, bij Anderlecht en Zulte Waregem werd hij telkens doorgestuurd. In de Premier League, toch de strafste competitie ter wereld, bewijst Onana dat hij heel veel progressie kan boeken op korte tijd, als hij maar genoeg wedstrijdritme kan opdoen. Waarom zo’n stijgende vormcurve op het spel zetten met nu alweer een transfer? Bij Arsenal draait het middenveld als een tierelier en wordt het lastig om een basisplek te veroveren. Bij Chelsea geldt het omgekeerde en zou hij terecht komen in een duiventil.

Anderzijds bewees de Rode Duivel de voorbije maanden zowel bij Everton als bij de Rode Duivels dat hij een niveautje hoger aankan. Met zijn imposante fysiek, ijzeren karakter en unieke profiel (groot, kopbalsterk en toch goeie voeten) kan hij een aanvulling zijn op elk middenveld. De vergelijkingen met Marouane Fellaini zijn al vaker gemaakt -ook wat het krijgen van gele en rode kaarten betreft trouwens- en wie kan beweren dat die geen grote carrière uitbouwde met diezelfde kwaliteiten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top