“Ik was misschien beter bij Standard gebleven”

Sport |

Dat gaf de voormalige Gouden Schoen onlangs toe toen hij terugblikte naar zijn tijd bij FC Porto, waar hij na vijf seizoenen bij Standard in 2011 zijn handtekening zette. Sommige spelers worden bij fans geassocieerd met één specifieke club, hoe lang of divers de carrière verder ook was. Dan kan het al eens voorvallen dat het collectief geheugen een ploeg uit het rijtje vergeet, en vaak met een goede reden. Dat klopt des te meer bij Steven Defour en zijn Portugees avontuur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Steven Defour was begin jaren 2000 echt dé golden boy van het Belgische voetbal. Hij brak na een opleiding bij KV Mechelen op 17-jarige leeftijd door bij KRC Genk en maakte in 2006 een turbulente transfer naar Standard. Bij de Rouches ontplofte Defour echt. Hij werd kapitein op zijn 19, leidde de club naar twee landstitels en de Beker van België en won zelfs de Gouden Schoen. 

De huidige coach van KV Mechelen schitterde bij Standard ook op het Europese toneel en kon op heel wat belangstelling uit het buitenland rekenen. Sir Alex Ferguson zag in hem de nieuwe Paul Scholes bij Manchester United, maar een breuk in het middenvoetsbeentje stak een stokje voor een mogelijke transfer. Defour moest zijn oude vorm terugvinden, een zware klap voor de middenvelder, die zijn ploegmakkers Axel Witsel en Marouane Fellaini wel naar het buitenland zag vertrekken.

Niet beslissend

In 2011 was het dan wel tijd voor een buitenlands avontuur. In 2011, op 23-jarige leeftijd, tekende Defour bij Porto, dat net landskampioen en Europa League-winnaar was. Al kon hij er nooit echt beslissend zijn. Ondanks een goede start, kon Defour maar moeilijk zijn stempel drukken en werd hij onder Victor Pereira geen vaste waarde. Na enkele maanden werd zijn transfer in Portugal zelfs in twijfel getrokken.

Al maakte de speler zich destijds niet te veel zorgen. “Ik ben ervan overtuigd dat het een goede keuze was om naar Porto te gaan, want de club denkt niet op korte termijn (...) Ik heb nog tijd om me aan te passen aan dit team.” Helaas voor Defour zou zijn status bij de Dragões de volgende twee seizoenen maar weinig veranderen.

In 2013, nadat Porto een tweede opeenvolgende titel had gehaald, begon Defour zijn geduld stilaan te verliezen. Met het WK in Brazilië in het vooruitzicht vroeg Defour, ondertussen 25, voor meer speelkansen of een vertrek bij de club. Porto had daar echter geen gehoor naar en hield hem nog een seizoen langer, zonder meer speeltijd.

Spraakmakende terugkeer naar België

Daar eindigde het Portugese avontuur van Defour. Achteraf gezien was Porto misschien niet de ideale keuze, maar het was ook niet vanzelfsprekend om bij Standard te blijven. Toen ik bij Porto arriveerde, was ik nog niet topfit na een schouderblessure die ik had opgelopen bij Standard. Ik was misschien beter nog een jaartje bij Standard gebleven, maar de club was verkocht aan Roland Duchâtelet en die wilde alle grote spelers zo snel mogelijk van de hand doen”, aldus Defour aan De Gazet van Antwerpen.

In de zomer van 2014 werd Defour bij verschillende clubs genoemd. Toch belandde Defour tegen alle verwachtingen in bij Anderlecht, destijds goed voor de duurste inkomende transfer in de geschiedenis van de Jupiler Pro League. De terugkeer naar België viel uiteraard heel slecht bij de fans van Standard, die hun voormalige chouchou plots naar hun aartsrivaal zagen vertrekken. De ooit zo bloeiende liefde werd een diepe haat, red or dead, nietwaar?

Fan van deze reeks? Lees dan zeker ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top