Is Anderlecht een degradatiekandidaat geworden?

Sport | Anderlecht staat er slecht voor na de nederlaag tegen Zulte Waregem afgelopen woensdag. De nachtmerrie van de Mauves dreigt werkelijkheid te worden nu het er steeds meer op lijkt dat ze tegen de degradatie moeten vechten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gezichten bij Anderlecht in het Lotto Park stonden afgelopen woensdag op onweer. In een stadion zonder fans verloor de Brusselse ploeg opnieuw van Zulte Waregem. Nochtans leek het er eerst op dat Benito Raman met twee doelpunten rond de 35e minuut de meubels zou kunnen redden, na een eerste treffer van Zinho Gano op 11 minuten. Helaas voor de Mauves namen de mannen van Mbaye Leye met nog een kwartier op de klok opnieuw de leiding dankzij een doelpunt van Alieu Fadera (75.), na een gelijkmaker van Alioune Ndour (62.). Met deze elfde nederlaag in de competitie (op 21 wedstrijden) blijven de Mauves steken op de twaalfde plaats in de rangschikking met 24 punten, terwijl Zulte Waregem belangrijke punten pakt in de degradatiestrijd en het verschil met de Brusselse ploeg verkleint tot slechts 5 punten.

Moet Sporting vrezen voor zijn voortbestaan in de Jupiler Pro League? "Alles is mogelijk in het voetbal", zei coach Brian Riemer na de wedstrijd, alvorens er deze geruststellende opmerking aan toe te voegen: "Ik denk niet dat het kan gebeuren, maar we moeten ons hoofd recht houden en wedstrijden winnen. Het is ook belangrijk dat we individuele fouten vermijden." Het feit blijft dat de Mauves, die dit seizoen nog nooit drie opeenvolgende wedstrijden hebben gewonnen, nu dichter bij de degradatie staan dan bij de top acht en dat de situatie stilaan kritiek aan het worden is.

Niet sterk genoeg?

Erger nog, Anderlecht lijkt momenteel niet over de juiste manschappen te beschikken om de degradatie te vermijden. Terwijl een club als Zulte Waregem momenteel kan rekenen op de vaardigheden van spelers als Ruud Vormer en Christian Brüls, is er niemand met hun Pro League-ervaring - die zo waardevol is in de strijd om te overleven - in de kern van Anderlecht. Niemand lijkt in staat om de leiding te nemen en zijn teamgenoten mee te trekken. Eerdere gangmakers in de ploeg zijn vertrokken, terwijl anderen niet meer het heilige vuur in zich hebben. Daardoor valt de zware verantwoordelijkheid op de jongere, onervaren spelers, al is dit eigenlijk niet de bedoeling.

De situatie achter de schermen zal de fans waarschijnlijk ook niet geruststellen. Onder druk van de supporters heeft voorzitter Wouter Vandenhaute een stap opzij gezet. In zijn plaats komen Kenneth Bornauw en Jesper Fredberg, een Deen die al twee maanden bij de club werkt. De promotie van de twee mannen, die onbekend zijn bij het grote publiek en nog hun stempel moeten drukken op deze positie, heeft de ontevredenheid op de tribunes niet gekalmeerd.

Anderlecht, dat dit seizoen top-vier ambities had, heeft nu geen andere keuze dan in overlevingsmodus te gaan, zodat ze hun huidige plaats in het klassement kunnen bestendigen. Als ze daar niet in slagen, kunnen hun volgende wedstrijden tegen Seraing, Antwerp en Oostende wel eens heel spannend worden.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd tussen RFC Seraing en RSC Anderlecht aanstaande zondag 22 januari om 16 uur op Eleven Pro League 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top