Dit zijn de kanshebbers voor de Gouden Schoen

Sport | Op woensdag 25 januari weten we wie de Gouden Schoen zal winnen. Daarnaast worden er nog tal van andere awards uitgedeeld zoals die van Doelman van het Jaar, Doelpunt van het Jaar, Belofte van het Jaar en Trainer van Jaar. Wie komt daarvoor in aanmerking?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De belangrijkste prijs is uiteraard de Gouden Schoen. Voor veel waarnemers is er maar een topkandidaat: Simon Mignolet. Hij zorgde er in de play-offs voor dat Club Brugge zijn derde opeenvolgende landstitel wist te winnen en bovendien schitterde hij ook nog eens in de Champions League. Mignolet haalde in 2022 een enorm hoog niveau en is daarom dus de absolute topkandidaat.

Is er dan geen concurrentie voor ‘Big Si’? Jawel. Union SG was immers in 2022 de beste Belgische club. De grote uitblinker van dienst was toch wel aanvoerder Teddy Teuma. De aanjager stuwde zijn ploeg vooruit en was enorm bepalend met heel wat goals en assists. Hij kan Mignolet mogelijk toch het vuur aan de schenen leggen. Casper Nielsen deed het ook zeer goed bij Union SG, maar bij Club Brugge draaide het nadien toch wat minder. Hans Vanaken was bepalend in de play-offs, maar nadien ging ook zijn niveau wat naar beneden. En de vorige winnaar, Paul Onuachu? Die kende een moeizaam begin van 2022, maar dit seizoen herpakte hij zich. De Nigeriaan is topschutter, maar een kanshebber op de Gouden Schoen lijkt hij niet te zijn. Spelers als Dante Vanzeir, Bryan Heynen, Bilal El Khannouss en Mike Trésor zullen ook de nodige punten sprokkelen, maar de Gouden Schoen winnen zit er niet in.

Wullaert, El Khannouss en Vrancken

Bij de vrouwen was Janice Cayman vorig jaar de gelukkige. Zij maakt ook dit jaar kans om de Gouden Schoen bij de vrouwen te winnen. Tessa Wullaert schitterde bij Anderlecht en trekt die lijn dit jaar door bij Fortuna Sittard. De beste Belgische speelster, die ook een sterk EK speelde, is ook nu een grote kandidate. Keepster Nicky Evrard is ook een kanshebber na haar fenomenaal EK, terwijl Sari Kees ook een revelatie was op het EK en kapitein is bij het sterk presterende OHL.

De kans is niet onbestaande dat Mignolet nog een prijs gaat winnen. Hij lijkt immers ook de topkandidaat te zijn om Doelman van het Jaar te worden. Hij zou de prijs daarmee voor het vierde jaar op rij in de wacht slepen. Maarten Vandevoordt (KRC Genk), Jean Butez (Royal Antwerp FC) en Anthony Moris (Union SG) strijden voor de kruimels.

Voor de prijs van Belofte van het Jaar is het nog koffiedik kijken. Daar is er veel meer spanning. Geen enkel jong talent domineerde echt in 2022. Bilal El Khannouss zal ongetwijfeld een grote kanshebber door zijn goede prestaties bij KRC Genk. Zeno Debast is een lichtpunt bij een Anderlecht in zware crisis en ook Arthur Vermeeren (Royal Antwerp FC) toonde zich. Abakar Sylla van Club Brugge maakte nog te veel fouten om echt kanshebber te zijn, ook al speelde hij zeker geen slechte Champions League-campagne.

In de categorie Trainer van het Jaar lijkt Wouter Vrancken met de award aan de haal te gaan. Hij deed het goed bij KV Mechelen en op korte tijd maakte hij van KRC Genk een machine. De Limburgers razen doorheen de Jupiler Pro League. Felice Mazzu is ook genomineerd omwille van zijn straf parcours bij Union SG, maar zijn mislukking bij RSC Anderlecht zorgt ervoor dat hij in de tweede stemronde geen punten zal sprokkelen. Karel Geraerts, die hem opvolgde in het Dudenpark, deed het nadien zelfs nog beter en hij lijkt een grotere concurrent te zijn voor Vrancken. Vorig jaar werd Philippe Clement Trainer van het Jaar.

Courtois

De Beste Belg in het Buitenland lijkt ook een zekerheidje te zijn. Thibaut Courtois was outstanding bij Real Madrid en was een cruciale schakel in het winnen van de Spaanse landstitel en de Champions League. Kevin De Bruyne schitterde ook bij Manchester City en werd kampioen, maar zijn collega-Rode Duivel lijkt toch een tikkeltje voorsprong te hebben. Vorig jaar ging Romelu Lukaku met deze prijs aan de haal.

Tot slot is er ook nog de award van Doelpunt van het Jaar. Daar zijn er tien kanshebbers: Dino Hotic, Laurent Depoitre, Rob Schoofs, Deniz Undav, Ken Nkuba, Simon Adingra, Hyun-seok Hong, Shinji Kagawa, Ritchie De Laet en Bryan Heynen.

Bekijk 'De Gouden Schoen' op woensdag 25 januari om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.


Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top