Sanusi (Beerschot) vs. De Belder (Deinze): waarom de ene schorsing de andere niet is

Sport | Beerschot VA ging zondag ten onder in de inhaalmatch tegen SK Deinze. De competitieleider kreeg geen voet aan de grond op ht middenveld en dat had niet in het minst te maken met de afwezigheid van aanvoerder én aanjager Ryan Sanusi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De middenvelder was geelgeschorst en zat dus op de strafbank. Dat in tegenstelling tot Dylan De Belder. De spits van Deinze was ook geschorst voor de oorspronkelijke match (die dus uitgesteld werd), maar stond zondag wél mee op het veld. De Belder had zijn schorsing namelijk al uitgezeten in de bekermatch tegen Zulte Waregem (21/12).

De reden dat de schorsing van De Belder mee opgeschoven werd naar de eerstvolgende match (en dus niet de eerstvolgende competitiematch), ligt bij het feit dat de schorsing uitgesproken werd door het Disciplinair Comité. Daarbij geldt een andere regeling dan bij de administratieve schorsing die geldt bij spelers die bijvoorbeeld vijf gele kaarten verzamelden (zoals Sanusi).

We zetten beide situaties even onder elkaar aan de hand van het Bondsreglement.

Artikel B11.161 (van toepassing op uitspraken van het Disciplinair Comité - zaak Dylan De Belder)

Schorsingen zijn allesomvattend voor de desbetreffende wedstrijddag en gelden voor alle officiële wedstrijden die dezelfde dag gespeeld worden. Tijdens de zes dagen volgend op de schorsingsdag mag de speler of het niet-spelend lid bovendien niet ingeschreven worden op het wedstrijdblad van de eerstvolgende officiële wedstrijd van enige andere ploeg.

Indien de wedstrijd van de ploeg waarvoor de speler of het niet-spelend lid geschorst is op de voorziene dag van schorsing om welke reden dan ook niet plaatsvindt, worden deze schorsingsdag en de zes er op volgende dagen verplaatst naar de dag van de volgende wedstrijd van de ploeg waarvoor de speler of het niet-spelend lid geschorst is.

Het enige wedstrijdonderscheid wordt hierbij gemaakt tussen officiële wedstrijden en vriendschappelijke matchen. Competitiematchen en bekerduels vallen hier dus onder dezelfde noemer.

Artikel B11.160 (van toepassing op uitspraken van het Disciplinair Comité - zaak Dylan De Belder)

De schorsingen gelden enkel voor komende wedstrijden van dezelfde soort wedstrijden (officiële versus vriendschappelijke wedstrijden) als die waarin de sanctioneerbare feiten gepleegd werden.

En daar zit het grote verschil met de administratieve schorsing van Sanusi. Bij dergelijke schorsingen wordt de categorie (het kampioenschap) wél verder bepaald in het bondsreglement.

Artikel B11.184 (van toepassing bij cululatieve schorsingen / 5 gele kaarten - zaak Ryan Sanusi)

De schorsing slaat op de eerstvolgende wedstrijd van het kampioenschap van de eerste ploeg die volgt op de wedstrijd van het kampioenschap waarin de betrokkene het voorwerp was van zijn vijfde gele kaart in verschillende wedstrijden of van twee gele kaarten in de loop van eenzelfde wedstrijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top