Theo Bongonda heeft zijn draai nog niet gevonden bij Cadiz

La Liga | Iets meer dan vier maanden na zijn komst heeft Theo Bongonda nog niet echt overtuigd in La Liga. In Cadiz wordt meer verwacht van de voormalige Genkse sterkhouder.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Theo Bongonda heeft eind augustus de deur achter zich toegetrokken bij Racing Genk. De 26-jarige vleugelspeler wilde destijds vertrekken en had zijn vertrek al enkele weken voorbereid. In het seizoensbegin kwam hij niet in actie in de Jupiler Pro League. De duurste aankoop (7 miljoen euro) in de geschiedenis van Racing Genk speelde drie seizoenen in Limburg. Met 36 doelpunten en 20 assists in 111 wedstrijden was hij in die periode één van de belangrijkste speerpunten van de Genkse aanval.

De Limburgers konden hun investering echter niet helemaal terugverdienen. Bongonda, die nog een jaar onder contract stond, verhuisde naar La Liga in ruil voor 2 miljoen euro en 25% op de doorverkoop. De Belgische Congolees keerde dus vier jaar na zijn vertrek terug naar Spanje, waar hij van 2015 tot 2018 voor Celta Vigo had gespeeld. In het zuiden van Spanje was Bongonda de belangrijkste transfer van de mercato en werd hij de best betaalde speler van de club.

Magere cijfers

De Genkie kon er niet voldoen aan de hoge verwachtingen. De cijfers spreken voor zich: sinds zijn komst heeft Bongonda tien competitieoptredens gemaakt, waarvan slechts zes in de basiself. Meermaals kwam de Congolese international niet eens van de bank. Zijn enige hoogtepunt was een doelpunt tegen Atletico Madrid op 29 oktober, amper 27 seconden na zijn invalbeurt.

Een peulschil voor de man die geacht wordt de aanvallende leider van zijn team te zijn, ook al is het natuurlijk niet gemakkelijk om doelpunten en assists op te stapelen in een krasselend team. Bongonda kwam bovendien niet in optimale vorm aan in Cadiz. De speler arriveerde met een gebrek aan matchritme en overgewicht, en was dus niet 100% fit.

Hernieuwde hoop

Maar gezien de slechte resultaten van zijn team besloot coach Sergio González om hem al vroeg in het seizoen in de strijd te werpen als invaller en zelfs als titularis – zelfs al was Bongonda daar misschien nog niet klaar voor. Anderzijds gaf González zijn nieuwe rekruut wat speeltijd in de hoop dat matchritme hem weer 100% speelklaar zou maken. Bongonda kon de verwachtingen tot dusver niet waarmaken. Maar dat zou snel kunnen keren, vermits hij zijn goede vorm terugvond tijdens de WK-break.

De vleugelspeler onderscheidde zich in verschillende oefenwedstrijden, met name door twee assists uit te delen tegen Manchester United en te scoren tegen AS Roma. De voormalige Genkenaar is de laatste weken op dreef, net als zijn club, die de laatste drie wedstrijden ongeslagen is. Bongonda heeft het in deze wedstrijden echter moeten stellen met 56 speelminuten, zonder beslissend te kunnen zijn. Is het slechts een kwestie van tijd eer hij zijn stempel kan drukken? In Cadiz wachten ze alleszins af...

Het programma van de 18e speeldag in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 21 januari

Zondag 22 januari

Volg het beste van La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top