Het enigma Nikola Storm: komt de doelpuntenmachine weer op gang?

Sport | Achttien speeldagen: zo lang duurde het dit seizoen eer Nikola Storm – de man die vorig seizoen aan de lopende band raak trof – de weg naar de netten vond voor KV Mechelen. Is de ban gebroken na zijn bevrijdende treffer tegen Cercle Brugge, of blijft de doelpuntenmachine sputteren? Het antwoord krijgen we morgenavond in Sclessin.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nikola Storm maakte tegen Cercle eind december vorig jaar zijn eerste Jupiler Pro League-treffer sinds februari 2022 (toen tegen Antwerp). Voorafgaand aan dat duel was de aanvaller van Mechelen de speler met de meeste schoten (37), schoten op doel (17) en Expected Goals (2,69) zonder te scoren in 1A deze jaargang.

Een opvallende statistiek voor de 28-jarige linksbuiten, die vorig seizoen nog scoorde met de ogen dicht: maar liefst 16 goals in 41 wedstrijden voor de Maneblussers, waarvan 15 in de competitie. Het seizoen daarvoor trof het jeugdproduct van Club Brugge elf keer raak in 36 matchen. Om maar te zeggen: de man weet wat scoren is. Toch zweeg zijn kanon dit seizoen vijftien competitiematchen lang.

"Het was een frustrerende eerste seizoenshelft", verklaarde Storm in Het Laatste Nieuws. "Ik begon het seizoen met enkele kwaaltjes en was op zoek naar de juiste flow. De laatste weken voor de WK-break voelde ik wel dat de snedigheid opnieuw in mijn acties aanwezig was. Alleen het tikkeltje geluk ontbrak." De klik met de vorig coach, Danny Buijs, was er niet, en op de koop toe wogen de gezondheidsperikelen van zijn tweede zoontje, die van bij de geboorte sukkelt met ademhalingsproblemen, op hem. Hij voelde zich minder goed in zijn vel. In Gazet Van Antwerpen liet hij eerder deze maand optekenen dat het met zijn spelniveau nu "weer de goede kant uitgaat".

Is de Storm-motor weer aangezwengeld?

Na zijn stormachtig seizoen 2021/2022 zijn de verwachtingen hooggespannen Achter De Kazerne: heeft de Maldegemnaar last van de druk die op zijn schouders rust, nu KV Mechelen onderaan het klassement bengelt? Feit is dat Storm de afgelopen twee speeldagen tegen respectievelijk Zulte Waregem en KV Oostende wederom niet tot scoren kwam. Als hij ook op het veld van Standard zijn doelpuntenaantal dit seizoen niet kan verdubbelen, kan de twijfel toeslaan en dreigt een vertrouwenscrisis.

Storm is nog steeds een vaste waarde in het basiselftal van Steven Defour, maar als de goals nog langer uitblijven zal hij misschien moeten beginnen vrezen voor zijn plaats. De 23-jarige spits Yonas Malede, de vervanger van Storm in de heenronde tegen Zulte Waregem, komt meer en meer opzetten: hij kan zowel links, in het centrum als rechts uit de voeten en verscheen de voorbije vier speeldagen drie keer aan de aftrap – zij het telkens in de punt van de aanval, met Storm op links. Voorlopig lijkt de plaats van laatstgenoemde dus verzekerd. 

Desalniettemin is het geen geheim dat de winger graag een stap hogerop wil zetten. Tijdens de vorige zomermercato aasde hij dan ook op een transfer, maar na wat geflirt met Istanbul Basaksehir en een geweigerd bod, bleef hij toch in Mechelen. Nu zijn statistieken veel minder in zijn voordeel pleiten, beseft Storm dat een transfer deze wintermercato er wellicht niet inzit. “Als aanvaller word je gepakt op de cijfers en die zijn momenteel niet goed”, klinkt het in Gazet Van Antwerpen. “Een transfer doelbewust forceren zit niet in mij. We zullen in de zomer wel zien welke voorstellen er al dan niet passeren.”

Volg de Jupiler Pro League, met op dinsdag 17 januari Standard - KV Mechelen om 20u45, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top