Voor hij schitterde op het WK en in de Champions League, maakte hij naam in Roeselare

Sport | In vier jaar tijd speelde hij een finale en een halve finale in het WK met Kroatië. In clubverband won hij al alles wat er te winnen valt. Sommige spelers zijn vereenzelvigd met een bepaalde voetbalclub, terwijl een andere club niet genoemd wordt op het palmares van een bekende speler. Dit is bijvoorbeeld het geval met Ivan Perišic en Roeselare.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij was vicewereldkampioen in 2018 met Kroatië, werd kampioen in Duitsland en Italië, winnaar van de Champions League en enkele weken geleden nog derde in de World Cup met Kroatië: dit is slechts een deel van het ongelooflijke palmares van Ivan Perišic. Dat de Kroatische middenvelder zo goed boert, is een beetje te danken aan België.

De Kroaat, opgeleid bij Split, waar hij vaker als centrale verdediger werd ingezet, slaagde in 2006 voor een test bij Anderlecht, maar uiteindelijk belandde hij bij het Franse FC Sochaux en begon daar zijn professionele carrière. Bij de jeugdploeg toonde hij al zijn talent, maar de toenmalige coach van het eerste elftal, Francis Gillot, had geen vertrouwen in zijn talent.

Wanhopig

Tegelijkertijd zit Roeselare in een netelige situatie. De West-Vlaamse ploeg is de rode lantaarn van de competitie en staat vier punten lager dan Tubize, voorlaatste. Onnodig te zeggen dat de club onmiddellijk moet handelen. "De club en ik hadden een budget van 100.000 euro afgesproken", legde toenmalig coach Dennis Van Wijk uit in een interview aan La Dernière Heure in december 2022. "Door zeven spelers af te danken kon ik een budget creëren van 50.000 euro. Het was geen vetpot, dus belde ik iedereen die ik kende."

De speler en de coach treffen elkaar enkele dagen later snel na een gouden tip en de Kroaat arriveert in januari 2009 in Roeselare. "We hebben niets aan hem uitgegeven behalve kost en inwoning. De club wist het toen nog niet, maar ze hadden een zeldzame parel gevonden. Heel snel liet Ivan Perišic zien waartoe hij in staat was", aldus de coach.

Succesvolle aanwinst

Zijn eerste officiële wedstrijd vond plaats in de Beker van België, bij Club Brugge. De 0-1 zege kwam er dankzij een doelpunt van Perišic. In de competitie verzamelde hij in totaal vijf doelpunten en twee assists, waardoor Roeselare kon deelnemen aan de play-offs en in de hoogste klasse kon blijven. Die prestaties konden Sochaux nog steeds niet bekoren, die hem daarom verkocht aan Club Brugge, waar hij in 89 wedstrijden 35 goals scoorde en 23 assists gaf.

"Ik heb twee jaar in België doorgebracht, ik heb daar mijn eerste professionele wedstrijden gespeeld en ik heb er veel geleerd. Ik heb alleen maar goede herinneringen. Het was een van de beste tijden van mijn leven", vertelde de Kroaat vorig jaar in een interview naar aanleiding van de WK-wedstrijd tussen Kroatië en België.

Meer voetbalnieuws lees je hier:Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top