De toekomstige Rode Duivels: Maarten Vandevoordt, een concurrent voor Courtois?

Sport | Pickx stelt je in 2023 elke week een jong Belgisch talent voor dat in de min of meer nabije toekomst een rol zal spelen in de nationale ploeg. Vandaag kijken we naar Maarten Vandevoordt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Genk heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het opleiden van keepers. Thibaut Courtois en Koen Casteels werden opgeleid in Limburg maar we kunnen evengoed spelers als Sinan Bolat of Logan Bailly noemen. Het nieuwste getalenteerde product van de Genkse opleiding is Maarten Vandevoordt. Hij is titularis in het doel van Racing op slechts 20-jarige leeftijd en toont nu al dat hij geschikt is voor een positie in het Belgische nationale elftal in de toekomst.

Liefhebbers van Football Manager zullen je vertellen dat de jonge Limburger alles in zich heeft om een geweldige keeper te worden. Hoewel hij natuurlijk nog op veel vlakken moet verbeteren, zoals zijn acceleratie en het 'lezen' van de tegenstander in uitwedstrijden, heeft hij veel potentieel. Natuurlijk hoopt Genk daar nog wat meer van te profiteren, zeker omdat Vandevoordt zijn zinnen heeft gezet op een carrière bij Leipzig in de Bundesliga.

Vroegrijp

RB Leipzig had al vroeg in de gaten dat Vandevoordt bulkt van het talent, goede reflexen heeft, mooi voetenwerk levert en doorzettingsvermogen bezit. Het is wellicht daarom dat de Duitse club hem al in april 2022 een contract liet tekenen, evenwel zonder hem naar Duitsland te laten verkassen. De Duitse club laat liever dit talent nog even rijpen in zijn omgeving en pas in de zomer van 2024 naar de Bundesliga overkomen.

Vandevoordt gaat al enkele jaren over de tongen van voetballiefhebbers. Op slechts 16-jarige leeftijd maakte hij in de herfst van 2018 zijn debuut op de bank bij Genk in de Europa League. Pas het jaar daarna, in december, kreeg hij de kans om op verplaatsing in Napoli te tonen dat hij de jongste doelman in de geschiedenis van de Champions League is.

Helaas kon hij niet lang genieten van deze internationale carrière, want begin 2020 verwondde hij zijn elleboog en liep vervolgens COVID-19 op. Hij voegde zich aan het begin van het volgende seizoen weer bij het Limburgse team, maar moest wachten tot februari 2021 om zich definitief in de basiself te vestigen, met 51 starts op rij in de competitie. Op zijn prille leeftijd nadert hij al de 100 wedstrijden voor Genk, in alle competities.

Concurreren met Courtois?

Het grote nadeel van de functie van keeper is dat er maar één van elke ploeg tegelijk op het veld mag staan. Dit gegeven heeft natuurlijk gevolgen voor Vandevoordt, die eveneens Duivelse ambities heeft. Het zal immers geen sinecure zijn om te concurreren met Thibaut Courtois, vooral omdat de veelzijdige doelman van Real Madrid op slechts 30-jarige leeftijd nog een paar jaar voor zich heeft.

Maar anderzijds kan een keeper lang op hoog niveau spelen, dat toont onder meer Courtois aan. Maarten Vandevoordt zal nog even geduld moeten hebben voor hij koning Courtois van de troon kan stoten, maar als hij bij Leipzig hoge ogen gooit als keeper, is het succes bij de Rode Duivels mogelijk ook binnen handbereik.

Wil je nog meer over deze reeks lezen? Bekijk deze artikels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top