Van de finale van de Champions League naar… de Beker van België met Standard

Jupiler Pro League | Terwijl sommige voetballers in de hoofden van mensen zo goed als vergroeid zijn met de club waar ze actief zijn, zijn er anderen waarbij hun doortocht bij een voetbalclub in de vergetelheid is geraakt. We denken bijvoorbeeld aan Victor Valdés bij Standard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij is een legende bij Barça, waar hij meer dan 530 wedstrijden in het eerste elftal speelde. Hij werd 20 keer Spaans international, wereldkampioen in 2010, Europees kampioen in 2012 en won ook 3 keer de Champions League, 6 Spaanse kampioenstitels en één Beker van België. We hebben het over Victor Valdés.

Voor jonge voetbalfans van FC Barcelona is het ongetwijfeld verrassend om te horen dat de doelman ooit een paar maanden het maillot van Standard de Liège droeg. Dat was het geval in 2016, toen de Spanjaard onverwacht een paar maanden aan de oevers van de Maas verbleef. Zijn verblijf in de Vurige Stede was in ieder geval geen groot succes.

Levenslijn Standard

In 2014 besloot Victor Valdés FC Barcelona te verlaten en toe te treden tot de Premier League. Hij zou er spelen voor Manchester United als plaatsvervanger van landgenoot David de Gea. Al gauw bleek dat hij bij de Engelse club bijna uitsluitend op de bank zat. Valdés speelde dat seizoen 2 wedstrijden. In het volgende seizoen kwam hij zelfs geen enkele minuut aan de bak.

Toen Valdés de mogelijkheid kreeg om op huurbasis de ploeg te verlaten, greep hij die kans met beide handen en kwam hij op een even verrassende als onwaarschijnlijke manier (gezien zijn cv) terecht bij Standard. De transfer stond al vanaf het begin ter discussie omdat de Rouches destijds Guillaume Hubert in het doel hadden geplaatst en die laatste aan de verwachtingen voldeed. Ook binnen de groep waren de meningen verdeeld, bleek uit een interview met Matthieu Dossevi: "Persoonlijk ben ik een beetje in dubio. Hij is duidelijk een zeer goede speler, maar achteraf gezien was het niet per se in deze positie dat we de meeste versterking nodig hadden. Guillaume is zeer efficiënt, waarom hem vervangen? In ieder geval brengt Valdés al zijn ervaring en kwaliteiten met zich mee."

Niet significant

Standard-voorzitter Bruno Venanzi gooide hoge ogen met de komst van zo'n grote naam bij de club, waarmee hij volgens commentatoren liet zien dat hij ambitie had. De supporters waren eveneens heel enthousiast, maar al gauw bleek dat hij de hoge verwachten niet kan waarmaken. Valdés slaagde er in zijn eerste wedstrijd in Leuven weliswaar in om een clean sheet te behouden, maar vervolgens bleek hij geen sterkhouder te zijn voor zijn ploeg.

Toen Standard in een volgende wedstrijd tegen Sint-Truiden hopeloos de mist inging, droeg hij een deel van de verantwoordelijkheid. Vervolgens raakte hij geblesseerd, miste hij 2 wedstrijden en kende een matige terugkeer, onderbroken door 2 gele kaarten in 3 wedstrijden. Uiteindelijk speelde hij nog 3 wedstrijden: eentje in de Play-offs 2 en twee in de Beker van België, waaronder de met 1-2 gewonnen finale tegen Brugge.

Wie terugkijkt op de doortocht van Valdés bij Standard, ziet een gemengd beeld. Hij incasseerde in 8 wedstrijden 13 doelpunten, pakte 4 keer geel en haalde maar één keer een clean sheet. Supporters uit de Vurige Stede herinneren zich vandaag vooral zijn wisselvallig parcours en de wedstrijd waarmee hij met Standard de Beker van België won. Hoe dan ook is het een zekerheid dat de Spaanse doelman bij Sclessin niet de mooiste momenten van zijn carrière heeft beleefd.

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top