Gregor Kobel, een diamant van een keeper in de rangen van Borussia Dortmund

Sport | Als voetballiefhebber is het vaak uitkijken naar de sterren van de toekomst. Dat geldt niet alleen voor aanvallers die doelpunten maken, of middenvelders die met geniale passes strooien. Dat geldt ook voor keepers die met geniale saves kunnen uitpakken. Gregor Kobel, momenteel spelende bij Borussia Dortmund, zou zo iemand kunnen zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gregor Kobel is een 25-jarige Zwitser die zich misschien nu al een van de beste keepers ter wereld mag noemen. In de zomer van 2021 waagde hij de sprong van Stuttgart richting Dortmund. De overstap ging zodanig vlot dat Kobel snel het vaste sluitstuk zou worden bij de Borussen. Al voor het tweede seizoen op een rij is de Zwitser dé man tussen de palen bij de ploeg van Rode Duivels Thomas Meunier en Thorgan Hazard.

Zijn prestaties in Duitsland gaan niet onopgemerkt voorbij. Het Duitse sportblad Kicker riep Kobel uit tot beste doelman van de Bundesliga in 2022. Daarmee volgde hij Kevin Trapp van Frankfurt op. Kobel haalde het voor een andere Zwitserse doelman, met name Yann Sommer van Borussia Mönchengladbach. De krant gaf ook nog het label “internationale klasse” aan Kobel. Volgens Kicker wacht de Zwitser nog een zeer mooie carrière. 

Talent werd snel opgepikt

Op je 25ste al tot de top van de keeperswereld behoren, dat is behoorlijk impressionant. Van doelmannen wordt er namelijk vaak gezegd dat hun piek tussen de jaren 28 en 33 ligt. Het suggereert alleen maar meer dan goeds voor Kobel. De internationale wereld zal zijn naam nog niet helemaal kennen, maar in Duitsland weten ze intussen hoe goed de Zwitser kan keepen. 

Kobel werd in eigen land gevormd door de twee bekende ploegen uit Zürich, met name FC Zürich en Grasshoppers. Maar op reeds jonge leeftijd werd hij door Hoffenheim verleid tot een avontuur in Duitsland. Bij de U19 kwam hij onder de vleugels van ene Julian Nagelsmann terecht. In 2017 volgde zijn debuut bij de grote jongens, maar nadien werd duidelijk dat Kobel elders ervaring moest gaan opdoen. Dat gebeurde eerst bij Augsburg voor een half jaar in 2019. Het seizoen daarop werd hij uitgeleend aan Stuttgart, dat toen in de tweede klasse vertoefde. Mede dankzij zijn sterke prestaties promoveerde Stuttgart dat seizoen. Het overtuigde de promovendus om de geldbuidel open te trekken en Kobel definitief aan te trekken.

Ambities koesteren

Ondertussen maakt Kobel naam onder de lat bij Dortmund. Zijn oude coach Julian Nagelsmann vertoeft intussen bij Bayern München. Daar regeerde Manuel Neuer in doel, maar met zijn 36 jaar intussen wordt Neuer er niet meer jonger op. In het lijstje van Kicker stond Neuer overigens pas op de zevende plaats. Wie weet kijken ze nu al in Beieren met een vergrootglas richting Kobel?

Ook voor zijn land zal Kobel nog de nodige ambities koesteren. Momenteel moet hij bij Zwitserland blij zijn met de rol van doublure voor Yann Sommer. Kobel zit nu aan vier caps voor La Nati. Zo mocht hij het Zwitserse doel verdedigen in de laatste groepsmatch van het WK tegen Servië. Wie weet wordt 2023 hét jaar van de doorbraak voor Gregor Kobel.

De Bundesliga schiet na een WK-break en winterstop in het weekend van 20-22 januari opnieuw uit de startblokken. Mis de terugkeer niet dankzij de zenders van Eleven Sports,beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top