One day one goal: Kennet Andersson verbijstert Brazilië op het WK 1994

Voetbal | Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten beleefde de Zweedse spits Kennet Andersson zijn moment van glorie en droeg hij enorm bij aan de geweldige prestaties van zijn land in de competitie. Vooral zijn doelpunt tegen Brazilië zou een van de mooiste worden van het WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na in zijn geboorteland gespeeld te hebben en tussen 1991 en 1993 een tussenstop te hebben gemaakt bij KV Mechelen, trok Kennet Andersson, bekend om zijn uitzonderlijke kopspel, naar Frankrijk. Hij tekende bij Lille en vervolgens bij Caen, juist voordat hij deelnam aan het WK van 1994. In dit toernooi behaalde Zweden een van de beste resultaten in zijn geschiedenis.

In de poule met Brazilië, Kameroen en Rusland deden de Zweden het verbazingwekkend goed en toonden ze, net als de Brazilianen, hun superioriteit ten opzichte van de andere twee tegenstanders. Als tweede achter de Seleção was Zweden al verzekerd van kwalificatie voor de achtste finales. Er restte nog enkel de clash tegen het Brazilië van Romário, Bebeto en aanvoerder Dunga.

Machteloze Taffarel

De Zweden met Kennet Andersson voorop lieten zien dat ze een harde noot om te kraken waren. In minuut 23 schoot de spits van Caen uit het strafschopgebied en opende de score op sublieme wijze. Dit was geen sinecure, want hij ontving de bal in de buurt van de rechterhoek en moest tegelijk ervoor zorgen dat hij doelman Cláudio Taffarel geen enkele kans gaf.

Enkele minuten na de koffiepauze herstelde Romário het evenwicht met een knap doelpunt, waarna er een patstelling werd bereikt en de score niet meer veranderde tot het fluitsignaal. Het succes van de Zweden was een schok voor Brazilië en lanceerde mee de legendarische reputatie van Andersson. In de volgende ronde, tegen revelatie Saoedi-Arabië, zegevierde Zweden met 3-1.

Halve finale

In de kwartfinales, na een 2-2 gelijkspel met een nieuw doelpunt van hun sterspits, maakte Zweden een einde aan een ongelooflijke Roemeens epos na een penaltyreeks. De reis van het Scandinavische land eindigde in de halve finale, waar ze opnieuw het Brazilië van Romário treffen, dat enkele dagen later tot wereldkampioen wordt gekroond. In de troostfinale redde Andersson de meubels en kon Zweden met een 4-0 score tegen Bulgarije, een andere revelatie van dit WK, de derde plaats behalen.

Commentatoren en publiek waren het er over eens: Andersson vormde een complementair en effectief trio met zijn ploeggenoten Tomas Brolin en Martin Dahlin. De spits eindigde zijn toernooi met 5 doelpunten en 2 assists. In zijn carrière als international van 1990 tot 2000 verzamelde hij in totaal 31 doelpunten in 83 interlands. Na een aantal jaren in Italië te hebben gespeeld, beëindigde hij zijn profloopbaan bij het Turkse Fenerbahçe. Hij hing in 2005 zijn voetbalschoenen aan de haak nadat hij nog een tijdlang actief was als speler in een Zweedse amateurclub.

Ben je een fan van deze reeks? Lees alles over Reynald Pedros’ schitterende openingstreffer tegen FC Porto.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top